Kerrin Bailey halve finalist van de Telenet – BBC Public Speaking Awards 2012

Redactie KW

Zaterdag 17 maart vond de kwartfinale van de Telenet-BBC Public Speaking Awards plaats, de prestigieuze Engelse welsprekendheidwedstrijd die in België al voor de vijfde keer wordt georganiseerd. 72 leerlingen streden voor een fel begeerd ticket naar de halve finale, maar er zijn slechts 24 plaatsen. Kerrin Bailey van de Pleinschool D in Kortrijk wist de jury te overtuigen van zijn talent en maakt nog steeds kans op de titel van ‘Beste Public Speaker van België’.

De Telenet-BBC Public Speaking Awards is een wedstrijd voor 16 tot 20 jarigen die jaarlijks georganiseerd wordt door de BBC Worldwide in samenwerking met Telenet en de ondersteuning van de English-Speaking Union (ESU), een Britse liefdadigheidsinstelling. Deze bundelen de krachten om de interesse van scholieren in de Engelse taal te vergroten. Tijdens de Telenet-BBC Public Speaking Awards wordt de Engelse spreekvaardigheid van de kandidaten getoetst evenals andere aspecten van spreken in het openbaar. Dit aan de hand van een vijf minuten durende speech over een vooraf bepaald onderwerp die de leerlingen opdragen aan een deskundige jury en publiek. Daarna stelt een question team drie minuten lang vragen over hun speech.

Tijdens de kwartfinale wist Kerrin de deskundige jury te overtuigen met zijn speech over ‘The wisdom of youth’. Samen met 23 andere leerlingen bereikt hij de halve finale die plaats vindt op 24 maart bij Videohouse in Vilvoorde.

Gerenommeerde vakjury en coaches

In de jury die de sprekers het vuur aan de schenen legt zetelen leden als onder andere Jan Hautekiet, Karel Deruwe, Ruud Hendrickx en Jo Lemaire. Tijdens de halve finale zal ook een lid van de Amerikaans Ambassade deel uitmaken van de jury.

De leerlingen die in de halve finale de jury kunnen overtuigen van hun talent worden klaargestoomd voor de finale op 24 april. Zij zullen een coaching sessie volgen op 28 maart bij Vlaams acteur en jarenlang jurylid van deze wedstrijd Karel Deruwe. Op 18 april krijgen ze bovendien nog een workshop in debatteren van Paul Holleley, een gerenommeerde coach in debatteren en spreken in het openbaar en eveneens mede-organisator van de World Championship Debating.

Van 14 tot 18 mei 2012 mag de winnaar van de Public Speaking Award naar Londen om deel te nemen aan de English-Speaking Union International Public SPeaking Competition 2012. Hij of zij neemt het daar op tegen winnaars uit de hele wereld met een speech rond het thema ‘The Head or the Heart?’.

Prijzen voor deelnemers en hun school

“Retorica kan erg belangrijk zijn in het dagelijks leven. Deze wedstrijd is dan ook de geschikte kans om zich te verdiepen in de correcte opbouw van een goede redevoering en het bekijken van andermans spreekkunst”, aldus Myriam De Pauw, coördinator van de Telenet – BBC Awards.

Halve finale en finale op 21 april 2012

Na de halve finale die plaats vindt op 24 maart strijden op zaterdag 21 april de 10 finalisten in de nationale finale in Mechelen. Zij zullen in aanwezigheid van vertegenwoordigers van de Britse en Amerikaanse Ambassade alsook van het Northern Ireland Executive Office strijden voor de titel ‘Best Public Speaker’.

BBC Digital Voice Awards

Sinds vorig jaar kunnen scholieren ook deelnemen aan een digitale wedstrijd, namelijk de BBC Digital Voice Awards, een online speaking wedstrijd. Voor deze wedstrijd schrijven de deelnemers een essay van 150 à 200 woorden en maken een digitaal spotje (van een à twee minuten) met een webcam waarop ze hun ideeën en meningen over een van de eerste zeven onderwerpen uitdrukken.

BBC Click, het prestigieuze technologie platform, jureert de filmpjes. De zes genomineerden worden uitgenodigd op de nationale finale in Mechelen waar de winnaar van de BBC Digital Voice Award bekend wordt gemaakt en een speciale prijs ontvangt.

(ABO)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.