Kerkuil doet het goed in de Westhoek en IJzervallei

Redactie KW

De milde lente en een gebrek aan veel neerslag, hebben voor extra veel broedgevallen gezorgd voor de kerkuil in de Westhoek en de IJzervallei. Met 31 geregistreerde kerkuiljongen in de regio Veurne-Diksmuide alleen al, spreekt de Natuurwerkgroep “De Kerkuil” (regio IJzer en Polder) van een zeer goed broedseizoen.

Op de hoeve “Het Groot Westhof” van Dirk Monbaliu in ‘s Heerwillems bij Veurne, werden in één nestbak 5 uilenjongen (pulli) aangetroffen en van een ring voorzien. De nestbak is er opgehangen in een oude schuur hoog tegen de nok van het dak. De ringer haalt de jongen één voor één uit de nestkast en brengt ze naar beneden waar ze geringd worden, de ouderdom wordt nagetrokken en voor ze terug het nest in gaan worden ze gewogen. Al deze gegevens worden zorgvuldig genoteerd in een logboek. Ook het ringnummer en de plaats waar de nestbak is opgehangen wordt bijgehouden.

Kerkuilen gedijen goed

Niettegenstaande vele kerktorens en schuren steeds minder toegankelijk worden gemaakt voor kerkuilen en andere vogels, blijken het kerkuilenbestand goed te gedijen in de regio. Vooral dankzij de nestbakken die door de Natuurwerkgroep worden opgehangen, blijft deze mooie nacht-roofvogel zich goed voortplanten in de Westhoek.

(JT)

Meer in Krant van West-Vlaanderen, editie Het Wekelijks Nieuws Kust

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.