Kazematten openen als nieuw onthaalcentrum in Ieper

Redactie KW

In Ieper worden komende zondag 28 april de Kazematten in de Bollingstraat achter de Sint-Jacobskerk officieel geopend als het nieuwe onthaalcentrum voor de Ieperse vestingen.

Tussen 14 en 18 uur kan iedereen er terecht voor een vrij bezoek. Deze ondergrondse ruimtes of souterrains werden gebouwd rond 1685, volgens de plannen van Vauban, de grote vestingingenieur van Lodewijk XIV. Ze dienden eeuwenlang als krijgsbakkerij voor het garnizoen van de vestingen.

Wereldoorlogen

In de voorbije 100 jaar maakten de ruimtes heel wat mee. Tijdens de Eerste Wereldoorlog richtten de Britse troepen de bomvrije ruimtes in als hoofdkwartier, verblijf- en rustplaatsen, drukkerij, … De Kazematten waren tijdens de Tweede Wereldoorlog erg belangrijk als schuilplaats voor de Ieperse bevolking. In vrediger tijden was er een ijsfabriek, champignonkwekerij, kaasrijperij, … Tijdens de restauratie en herinrichting van de ruimtes werd expliciet gekozen om de aanwezige sporen uit de 330 jaar geschiedenis van de Kazematten zo goed mogelijk te bewaren. Zo blijven deze ruimtes op tastbare wijze getuigen van de vele verhalen die zich hier afspeelden. Boven op de Kazematten wordt ook een middeleeuwse tuin aangelegd, met bloemen en planten die in de middeleeuwen gebruikt werden om het vermaarde Ieperse laken te verven.Folder

De Kazematten bestaat uit vijf grote zalen die met veel respect voor de bouwgeschiedenis gerestaureerd en aangepast werden voor hedendaags en polyvalent gebruik. Je vindt er een stijlvolle brasserie waar je van streekbieren of een hartige hap kan genieten. Er is een grote vergaderzaal, geschikt om infoavonden, spreekbeurten of andere bijeenkomsten te organiseren. Zaal 3 werd zo zuiver mogelijk gehouden om er tentoonstellingen van allerlei aard te organiseren. In zalen 4 en 5 werd het interpretatiecentrum ‘Tien eeuwen Ieperse vestingen’ ingericht. Je kan er uitgebreid kennis maken met de geschiedenis van het Ieperse vestinglandschap met zijn unieke cultuurhistorische getuigenissen, en van de prachtige natuur die er zich, zo dicht bij de historische binnenstad, kon ontwikkelen. Na deze kennismaking met het vestinglandschap in het interpretatiecentrum, kan je vanuit de Kazematten vlot de hoge wal op de vesting bereiken, en de vestingwandeling aanvatten..

Naar aanleiding van deze opening wordt ook de folder van de Vestingroute opnieuw gedrukt. In Ieper is de vestingroute één van de belangrijkste toeristische producten/routes van de stad.

(BS/PL)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.