Kasteelmoord Wingene: Eén van de daders is zo goed als zeker een Nederlander

Redactie KW

Eén van de moordenaars van kasteelheer Stijn Saelens uit Wingene is zo goed als zeker een Nederlander. Maar de samenwerking tussen de Brugse speurders en de Nederlandse gerechtelijke diensten loopt erg stroef. De Nederlandse politie maakt maar twee speurders vrij voor de zaak, omdat ze het dossier niet als prioritair beschouwt. De speurders in Brugge moeten dus afwachten

In de zaak van de vermoorde kasteelheer Stijn Saelens uit Wingene is er nog altijd geen dader of daders gekend, en ook geen moordwapen gevonden. De speurders in Brugge zijn zo goed als zeker dat één van de daders in Nederland woont, iemand die bekend staat in het milieu van zware criminelen. Het zou gaan om iemand uit de entourage van een andere Nederlander, uit Eindhoven. Die zit sinds eind juni in een Belgische cel, voor zijn mogelijke betrokkenheid bij de zaak.

Litouwen

De samenwerking met de Nederlandse justitie loopt naar verluidt erg moeilijk. Nederland maakt voor elk gerechtelijk onderzoek een kosten-batenanalyse, en beschouwt de kasteelmoord uit Wingene niet als prioritair. Daarom zijn er maar twee Nederlandse speurders op de zaak gezet. De Belgische speurders moeten dus afwachten, wat frustrerend is. Intussen blijft het onduidelijk of de auto, waarmee het lichaam van Saelens werd vervoerd, kan worden onderzocht. Die zou zich in Litouwen bevinden. De speurders hebben een aanvraag ingediend om de wagen ter plaatse te mogen onderzoeken op DNA. Maar ook daar is het wachten op een goedkeuring van de gerechtelijke diensten ter plaatse. Stijn Saelens werd op 31 januari vermoord, in Wingene. Er zitten intussen vijf verdachten in de cel, die tot nu toe allemaal hun betrokkenheid ontkennen.

(BS/MD)

Meer over dit onderwerp vanavond in het journaal van FOCUS-WTV, vanaf 18 uur.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.