Kardinaal Danneels overschouwt leven in nieuw boek

Redactie KW

Dertig jaar nadat hij aantrad als aartsbisschop van Mechelen en Brussel en in afwachting tot de paus zijn ontslag aanvaardt, heeft kardinaal Godfried Danneels tijd genomen om zijn leven en carrière te overschouwen. Journalisten Jan Becaus (VRT) en Christian Laporte (La Libre Belgique) goten een tien uur durend interview in een boek. “In gesprek met kardinaal Danneels” of ”Confidences d’un cardinal” is vandaag voorgesteld.

Het was Herman Van Rompuy, de eerste permanente voorzitter van de Europese Raad, die de boekvoorstelling inleidde en met woorden van lof afscheid nam van de kardinaal. “We zullen u missen als vertegenwoordiger van de Belgische katholieke kerk”, zei voorzitter Van Rompuy.

“Niet het minst omdat u in die functie verschillende malen een boodschap hebt gebracht die niet alleen voor katholieken bestemd was en niet alleen door hen werd gehoord.”

Mede-auteur Christian Laporte omschreef de kardinaal als een vurige verdediger van het Tweede Vaticaans Concilie, iemand die zowel binnen als buiten de Belgische katholieke kerk steeds stond voor dialoog en consensus.

“Als politicus was hij ongetwijfeld een echte staatsman in de volle betekenis van het woord geweest”, aldus de journalist. “In ons complex land was hij steeds de stem van de rede en het gezond verstond. Daarnaast wist hij in gevoelige dossiers zoals dat van de mensen zonder papieren met parabelachtige allegorieën steeds de harten van de juiste mensen te raken.”

Jan Becaus waarschuwt de lezers van het boek nog dat ze geen theologische hoogstandjes of controversiële uitspraken moeten verwachten.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.