Kapelletjes Kleine en Grote Ommegang in Dadizele voorlopig beschermd

Het ensemble van de acht oudste kapellen start in de schaduw van de basiliek, loopt in een lus rondom het kasteelpark en eindigt opnieuw nabij de basiliek.


De verering tot ‘Onze-Lieve-Vrouw van Dadizele’ gaat terug op de 14de eeuw. De meest sprekende uiting van deze devotie is de basiliek van Dadizele die in zijn huidige neogotische vorm dateert van 1859-1880. De bouw van de ommegangkapellen in 1902 viel samen met de wijding en de kroning van het ‘miraculeuze beeld van Onze-Lieve-Vrouw’ in de basiliek. De tweede kapel van de “Kleine Ommegang” draagt dan ook het opschrift: “In Memoriam Coronation B.M.V. de Dadizeele (…) Petrus De Clerck Pastor 20 aprilis 1902 D.D.” De opeenvolgende ‘kleine ommegangkapellen’ zijn telkens een ‘jonste’ of gift van notabelen van het dorp, zoals de burgemeester en de onderpastoors en instellingen zoals het Roeselaars Klein Seminarie en enkele kloosters.

Na de voorlopige bescherming volgt een openbaar onderzoek en moet er binnen het jaar een beslissing tot definitieve bescherming worden genomen.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.