Kapelletje aan bos in de Legerstraat in Krombeke gerenoveerd uit dankbaarheid

Bij het bos in de Legerstraat werd onlangs een klein houten kapelletje in ere hersteld. Het werd door een volledig nieuw exemplaar vervangen.

De aanwezigen bij de inwijding van het kapelletje in de Legerstraat. ( foto MD)

Sinds1944 hing er een houten kapelletje aan een boom van het Bardelenbos in de Legerstraat in Krombeke. Volgens Lucienne Devloo uit de Blasiusstraat werd het kapelletje gemaakt en opgehangen in juli 1944 en dit tijdens een kleurrijke stoet vanuit de Sint-Blasiuskerk in Krombeke op zowat 2 km van het kapelletje.

Lucienne woonde als kind op een hoeveke in de Barlebuizestraat. “Ik zelf was nog niet geboren toen de oorlog uitbrak, maar mijn ouders hebben die WO II natuurlijk wel zelf meegemaakt. Het kapelletje er werd opgehangen in juli 1944 uit dankbaarheid omdat er nooit V1-bommen zijn afgevuurd vanuit het bos, waar een lanceerbasis was geïnstalleerd door de Duitsers. Toen deze in 1944 de aftocht bliezen, was er dankbaarheid bij de mensen in Krombeke. Toenmalig pastoor Jules Flyps heeft toen op enkele honderden meter van die V1-basis een kapelletje laten aanbrengen. Door de jaren heen verweerde het kapelletje en moest het ook vandalisme ondergaan”, vertelt Lucienne.

(PC)

Lees hierover ook in Krant van West-Vlaanderen, editie Het Wekelijks Nieuws West

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.