Jurgen Beke (CD&V) over lokale economie: “Aanspreekpunt is nodig”

Jurgen Beke ijverde om weer een volwaardige functie te creëren voor een ambtenaar lokale economie. (Foto DRD)
Redactie KW

Het nieuwe organogram van de gemeente werd unaniem goedgekeurd. Tijdens de bespreking hekelde raadslid Jurgen Beke (CD&V) de beperkte aandacht voor lokale economie. Open Vld steunde de tussenkomst, stelde een amendement voor maar werd daarin niet gevolgd door de meerderheid.

“Het Vlaams Parlement keurde onlangs het decreet lokaal bestuur goed dat een integratie beoogt van de gemeentes en OCMW’s”, verduidelijkte schepen van Personeel Ann Accou. “Een belangrijk element in deze integratie is de realisatie van een geïntegreerde werkstructuur. In dat opzicht werden de gemeente en het OCMW Deerlijk de voorbije maanden nauw onder de loep genomen door CC Consult.”

“De belangrijkste doelstelling was om te komen tot een geïntegreerde organisatie met een geïntegreerd organogram. Er werden diverse werkgroepen georganiseerd met de betrokken medewerkers van zowel de gemeente als het OCMW. Een stuurgroep volgde het algemene kader op. De werkgroepen gingen actief in op de takenpakketten en de tijdsbesteding om zowel de interne als de externe dienstverlening vorm te kunnen geven. Dit werd vergeleken met gelijkaardige besturen.”

“Tegelijk waren er persoonlijke gesprekken met de betrokken medewerkers binnen de gemeente en het OCMW om een zicht te krijgen op hun wensen qua jobinhoud en hoe zij staan ten opzichte van de geïntegreerde organisatie. Op basis van al deze elementen werd de puzzel voor de geïntegreerde organisatie gelegd.”

Aanspreekpunt

“In het beleidsdomein ‘Lokale economie’ wordt er maar 10 procent van een voltijds equivalent voorzien”, reageerde CD&V-raadslid Jurgen Beke. “Dat betekent een theoretische tijdsbesteding van vier uur per week, maar in de praktijk is dat nihil want er is niemand die zich over onze lokale economie ontfermt. En dat terwijl we in Deerlijk voor belangrijke uitdagingen staan op vlak van lokale economie. Ik denk daarbij aan het versterken van onze verschillende handelskernen, het aantrekken van nieuwe handelaars in onze kernen, het aantrekken en begeleiden van kmo’s en bedrijven voor onze nieuwe bedrijventerreinen zoals de Brandemolen en de Spijker en het creëren van een veilige toegankelijkheid voor het vele verkeer van en naar onze bedrijventerreinen.”

“Ondernemers en handelaars zijn vragende partij voor een centraal aanspreekpunt. Iemand waar ze terecht kunnen voor informatie en allerhande vragen, iemand die hen tijdig informeert over bijvoorbeeld aanpassingen van reglementen en geplande openbare werken, iemand die handelaars ondersteunt om van onze gemeente een aantrekkelijke winkelgemeente te maken, iemand die ondernemingen begeleidt in de vaak onoverzichtelijke administratieve molen…”

“We willen weer een volwaardige functie creëren voor een ambtenaar lokale economie”

Handelsactiviteiten

“Handelsruimtes die leeg komen te staan, moeten weer ingevuld worden”, klinkt het. “Een deel van de winkelruimtes van handelaars die de afgelopen jaren gestopt zijn, blijft leegstaan. Tussen nu en twee tot drie jaar zal nog een handvol handelaars in ons centrum de deuren sluiten. We moeten vermijden dat de handelsactiviteiten in de verschillende kernen uitdoven en dat de mensen verdere verplaatsingen moeten doen voor de dagdagelijkse boodschappen.”

“Ondernemingen en handelszaken zijn een noodzaak voor onze gemeente”, ging Jurgen Beke verder. “Velen van hen ondersteunen ook ons lokale verenigingsleven. We hebben een bloeiend verenigingsleven in Deerlijk dankzij de vele enthousiaste vrijwilligers en de goede ondersteuning van het gemeentebestuur, maar ook dankzij de financiële of materiële sponsoring van onze lokale handelaars en ondernemers.”

Amendement

In naam van de adviesraad economie Deerlijk en Unizo vroeg hij het college om een voorstel uit te werken om weer een volwaardige functie te creëren voor een ambtenaar lokale economie en die functie toe te wijzen aan iemand die de bevoegdheid van Lokale Economie met gepaste affiniteit ter harte kan nemen.

“Wij steunen dit voorstel volmondig”, repliceerde Bert Schelfhout (Open VLD). Hij stelde daarop voor om een amendement goed te keuren tijdens de gemeenteraad. Maar dat amendement zag de CD&V-meerderheid dan weer niet zitten. (DRD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier