Jong Groen! Middenkust bezorgd over kerncentrale Gravelines

Redactie KW

De kernramp in Fukushima laat niemand onberoerd. Jong Groen! Middenkust drukt zijn bezorgdheid uit over de kerncentrale in Gravelines, die heel dicht bij De Panne en Veurne ligt. “In augustus deed er zich al een nucleair incident plaats, maar toen kon men de schade minimaliseren”, aldus Rémy Bonny van Jong Groen!.

“De kerncentrale in Fukushima in Japan kwam in de problemen door een aardbeving en de daaropvolgende tsunami. We weten dat de kans op dergelijke aardbevingen in onze streken enorm klein is, maar er zijn ook andere factoren die een kernramp kunnen veroorzaken. Zo is de kerncentrale in Gravelines – vlakbij De Panne en Veurne – al operationeel vanaf begin jaren 80. In augustus 2010 deed er zich al een nucleair incident voor, maar toen wist men de schade te minimaliseren”, aldus Rémy Bonny, voorzitter van Jong Groen! Middenkust.

“Tot op dit moment heeft niemand enige ervaring met oude centrales. We kunnen enkel maar hypotheses maken. Oude centrales zijn gevaarlijker dan nieuwe. De kans dat een televisie ontploft is toch ook groter als hij ouder is?”, aldus Rémy Bonny, die ook vindt dat de lokale als nationale overheid te weinig rekening houdt met de centrale van Gravelines. “Als er zich een zwaar nucleair incident voordoet, zal dat ernstige gevolgen hebben voor de Belgen. We zouden graag hebben dat de overheid hiermee rekening houdt. Ze kunnen bijvoorbeeld jodiumtabletten uidelen aan de Belgische inwoners die een straal van dertig kilometer van de kerncentrale in Gravelines wonen.”

(SRA)

Meer in Krant van West-Vlaanderen (Editie Het Wekelijks Nieuws Kust)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier