Jonas Roelens wint zowel jury- als publieksprijs van Vlaamse PhD Cup

Jonas Roelens (29) heeft zondagavond in de Bozar in Brussel met zijn doctoraatsverhandeling over sodomie in de Zuidelijke Nederlanden de finale gewonnen van de befaamde Vlaamse PhD Cup. Hij kreeg zowel de prijs van de jury als die van het publiek. Een dubbele triomf voor de West-Vlaming.

Jonas Roelens won zondagavond in Brussel de finale van de PhD Cup. Hij kreeg bovendien de publieksprijs. © JS

Jonas is oorspronkelijk uit Kortemark afkomstig, maar vooral in Torhout goed bekend. In die stad heeft hij middelbare school gelopen en geacteerd bij toneelkring Sint-Rembert. Hij heeft er nog heel wat vrienden.

Zowel jury als publiek zwaar onder de indruk

Jaarlijks worden in Vlaanderen zo’n 1.800 doctoraten afgewerkt, maar slechts een klein aantal van die wetenschappelijke publicaties bereikt het grote publiek. De Vlaamse PhD Cup probeert daaraan te verhelpen en motiveert de auteurs van de thesissen om hun onderzoek met de wijde wereld te delen.

Vier van de acht genomineerde onderzoekers voor de finale van de wedstrijd kwamen uit de Universiteit Gent. Zo ook Jonas, die met zijn presentatie Het Sodom van het Noorden de jury zondagavond kon overtuigen om hem tot laureaat van de Vlaamse PhD Cup uit te roepen. Hij wint een opleiding ter waarde van 5.000 euro aan de Vlerick Business School en een ticket om een college te geven aan de Universiteit van Vlaanderen.

Niet alleen de jury bleek zwaar onder de indruk te zijn van de doctoraatsthesis van Jonas en de manier waarop hij dat onderzoek onder de aandacht van de mensen brengt. Er werden in totaal bijna 4.000 stemmen via de website van de PhD Cup uitgebracht en ongeveer een vierde daarvan ging naar hem. Op die manier werd hij de grote slokop van de finale: hij won ook de publieksprijs. Daardoor mag hij rekenen op redactionele aandacht in de krant De Morgen en Eos Magazine.

Onverdraagzaamheid ten aanzien van homoseksualiteit

Jonas heeft aan de Gentse universiteit geschiedenis gestudeerd en er ook gedoctoreerd. In 2017 publiceerde hij samen met twee medeauteurs het boek Verzwegen verlangen over de geschiedenis van de homoseksualiteit in België. In de lijn daarvoor gaat zijn doctoraatsthesis over sodomie in de Zuidelijke Nederlanden tussen 1400 en 1700. Sodomie is een historische term voor alle zogenoemde tegennatuurlijke seksuele handelingen. Die werden eeuwenlang als crimineel beschouwd. Vooral de mannelijke homoseksualiteit werd belaagd.

“Ik heb de vervolging van sodomie in de laatmiddeleeuwse en vroegmoderne Zuidelijke Nederlanden onderzocht”, aldus de tevreden dubbele winnaar van de PhD Cup. “Ik maak in mijn publicatie onder meer duidelijk wat er zich daaromtrent in Brugge heeft afgespeeld. Daar hadden terechtstellingen van homoseksuelen plaats. Ik kon het vervolgingspatroon in onze contreien in kaart brengen en achterhalen hoe de bevolking dacht over wat toen als een onnatuurlijke zonde beschouwd werd. Onverdraagzaamheid ten aanzien van homoseksualiteit blijft helaas ook vandaag nog altijd actueel.”

Het promotiefilmpje dat Jonas in de aanloop naar de finale van de Vlaamse PhD Cup heeft gemaakt, vindt u hier.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.