Jonas Roelens in finale van befaamde PhD Cup

Jonas Roelens (29), oorspronkelijk uit Kortemark afkomstig, maar vooral in Torhout goed bekend bij onder andere toneelkring Sint-Rembert, heeft met zijn doctoraatsverhandeling over sodomie in de Zuidelijke Nederlanden de finale behaald van de befaamde Vlaamse PhD Cup. Nog tot en met zondag kunt u stemmen voor de publieksprijs.

Finalist Jonas Roelens met het boek dat hij samen met twee andere auteurs over de geschiedenis van de homoseksualiteit in België geschreven heeft. © JS

In de halve finale stootte hij door naar de eindstrijd – met nog slechts acht kandidaten – op zondag 6 oktober om 19 uur in de Bozar in Brussel. Jaarlijks worden in Vlaanderen zo’n 1.800 doctoraten afgewerkt, maar amper een fractie van die wetenschappelijke publicaties vindt zijn weg naar het grote publiek. Daar wil de Vlaamse PhD Cup verandering in brengen. De wedstrijd spoort de auteurs van de thesissen aan om hun onderzoek met de wijde wereld te delen.

5.000 euro voor wie de finale wint

Jonas (29), die aan de Gentse universiteit geschiedenis gestudeerd heeft, woont in de genoemde stad, maar is zoals gezegd oorspronkelijk uit Kortemark afkomstig. Hij heeft in Torhout schoolgelopen en heeft er nog tal van vrienden, onder meer bij toneelkring Sint-Rembert. In 2017 publiceerde hij samen met twee medeauteurs het boek ‘Verzwegen verlangen’ over de geschiedenis van de homoseksualiteit in België. Zijn doctoraatsthesis houdt er verband mee en gaat over sodomie in de Zuidelijke Nederlanden tussen 1400 en 1700. Jonas is in Gent als gastprofessor kunstgeschiedenis verbonden aan het KASK (het conservatorium) en als docent aan de culturele vzw Amarant.

Jonas plaatste zich met verve voor de finale van de PhD Cup. In de halve finale dienden de kandidaten hun onderzoek in amper drie minuten voor te stellen en dat deed de West-Vlaming perfect. Zijn acteertalent was een pluspunt, zijn onderlegdheid in de materie uiteraard nog meer. Wie in de finale laureaat wordt, wint een opleiding ter waarde van 5.000 euro aan de Vlerick Business School en een ticket om een college te geven aan de Universiteit van Vlaanderen.

Tot zondagavond stemmen voor de publieksprijs

“Ik heb de vervolging van sodomie in de laatmiddeleeuwse en vroegmoderne Zuidelijke Nederlanden onderzocht”, aldus Jonas. “Onder meer wat er zich daaromtrent in Brugge heeft afgespeeld, met heel wat terechtstellingen tot gevolg. Sodomie is een historische term voor alle zogenoemde tegennatuurlijke seksuele handelingen. Die werden eeuwenlang als crimineel beschouwd. Vooral de mannelijke homoseksualiteit werd beteugeld. Ik kon het vervolgingspatroon in onze contreien in kaart brengen en achterhalen hoe de bevolking over die onnatuurlijke zonde dacht.”

“Intolerantie ten aanzien van homoseksualiteit blijft ook vandaag actueel. Mijn onderzoek legt uit waarom sodomieten in het verleden dikwijls als zondebok gebruikt werden.”

Er is een publieksprijs aan de PhD Cup verbonden. Het promotiefilmpje dat Jonas voor zijn kandidatuur heeft gemaakt, vindt u hier. Stemmen voor de publieksprijs is gratis en kan tot en met zondag 6 oktober om 17 uur via deze link.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.