Jan Fieuw ontdekt per toeval oudste archeologische vondst uit Ieper

Jan Fieuw met de pijlpunt. © foto TP
Redactie KW

Op zoek naar loodjes uit WO I viel het getrainde oog van Jan Fieuw plots op een veel ouder relict: een pijlpunt uit het late neolithicum. De pijlpunt is ongeveer 4.000 jaar oud en wellicht de oudste archeologische vondst uit Ieper.

Jan Fieuw (44) uit Poelkapelle deed een opmerkelijke vondst op een akker in Ieper. “Ik deed de ontdekking in het kader van opzoekingswerk voor ‘A message in a poppy’, mijn kunstproject voor nabestaanden van gesneuvelde soldaten”, vertelt Jan Fieuw. “Op een veld bij Ieper zocht ik loodjes uit WO I om daar een kunstwerkje mee te maken. Plots viel mijn oog op een kleine pijlpunt.”

Jan Fieuw was geïntrigeerd door zijn vondst en trok er afgelopen dinsdag mee naar Regionaal Erfgoeddepot Potyze. Archeoloog Jan Decorte onderzocht de pijlpunt en kwam tot een opmerkelijke vaststelling: “Deze gevleugelde pijlpunt is wellicht de oudste archeologische vondst uit Ieper“, aldus Decorte. “De pijlpunt werd waarschijnlijk gebruikt in de tijd van de eerste landbouwers in het late neolithicum, tussen 2.200 en 1.800 voor Christus. De pijlpunt is gemaakt uit vuursteen, het werkmateriaal van de prehistorische mens en werd gebruikt voor de jacht.”

“We kennen de neolithische sites op West-Vlaamse heuvels als de Kemmelberg, Rodeberg en Scherpenberg. Op de Kemmelberg zijn zelfs structuren van een landbouwgemeenschap en honderden stukjes vuursteen teruggevonden. In het laaggelegen gebied vinden we wel wat silex, maar we wisten nooit met zekerheid dat er landbouwers woonden in de neolithische periode. Deze mooie vondst uit Ieper is dus vrij uniek. Voor mij is dit het oudste stuk van Ieper, dus het zou leuk zijn als het een plaatsje krijgt in het Yper Museum.”

En dat zal in de toekomst wellicht zo geschieden, want Jan kon zijn naamgenoot overtuigen. “Wanneer ik persoonlijk materiaal vind van een gesneuvelde soldaat stuur ik dat op naar de familie. De meest logische bestemming voor dit stuk is inderdaad het Yper Museum”, besluit Fieuw. (TP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier