Jacky Van Maele uit De Haan schrijft boek over oorlogsherinneringen van vader

Jacky Van Maele reconstrueerde het verhaal van zijn vader Tony, die in 1950 naar de oorlog in Korea vertrok. (Foto AV)
Redactie KW

18 oktober 1951, de grote Markt in Brugge. Louise Maus-Beirens en haar dochter Louise Beirens staan verwachtingsvol uit te kijken naar de thuiskomst van Tony Van Maele. Zijn toekomstige schoonmoeder en verloofde sluiten hem opgelucht in de armen. Tony overleefde een jaar de oorlog in Korea. Nu, 60 jaar later, presenteert zijn zoon Jacky een uitgave over de oorlogsherinneringen van zijn vader.

Twaalf jaar geleden begon de zoektocht van Jacky Van Maele, niet lang na de dood van zijn vader Tony in 2002. Het boek Korea 1950-1951 : het oorlogsdagboek van Tony Van Maele geeft een inkijk in een bijzonder jaar.

Jacky ging op zoek naar getuigen en dook in het uitgebreid archief van zijn vader. “Mijn vader had zijn herinneringen neergepend op een drietal blaadjes, niet veel dus. Gelukkig was er een uitgebreid archief. Ik ben beginnen schrijven als een gek”, vertelt Jacky. “Het was precies alsof er van boven iemand meeschreef.”

De Zeewacht

60 jaar geleden stuurde Tony Van Maele lezersbrieven naar de Zeewacht, die werden integraal gepubliceerd. Zoveel jaar later zit zijn zoon Jacky voor een reporter van diezelfde Zeewacht. “Mijn vader hield alle persartikels over die periode bij. Daarnaast heb ik nog drie getuigenissen kunnen optekenen van mannen die er bij waren. Padre Vander Goten, die in Brussel woonde, is ondertussen gestorven. Ook George Poupaert, die later werkte voor het Brugsch Handelsblad, laat ik aan het woord en dan ook Lucien Deschacht uit Oostende.”

Het Boek

Het boek over de oorlogsherinneringen van Tony Van Maele is geïllustreerd met talrijke unieke foto’s uit het eigen archief en aangevuld met getuigenissen van onder meer Padre Vander Goten, George Poupaert en Lucien Deschacht. Het boek wordt voorgesteld in de bibliotheek Canticleer op vrijdag 18 december om 19.30 uur, gevolgd door een receptie.

Vrije toegang voor alle geïnteresseerden. Het boek zal die avond ook te koop zijn. Verder verkrijgbaar bij uitgeverij De Krijger, info@dekrijger.com, via de auteur, 0495 32 24 74, en in de boekhandel.

(AV)

Lees hierover ook in Krant van West-Vlaanderen, editie De Zeewacht.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.