Izegemse elektriciteitscentrale en schoorsteen voorlopig beschermd als monument

“Een belangrijke stap voor de Izegemse musea en het industrieel erfgoed”, aldus schepen van Erfgoed Kurt Himpe (N-VA).Vlaams minister Geert Bourgeois ondertekende het voorlopige beschermingsbesluit op 21 mei en ondersteunt daarmee de plannen van de stad Izegem voor bescherming. “Daardoor komt de elektriciteitscentrale, met de stoommachine met alle leidingen, pompen, condensator, de elektrische installaties met dynamo, alternator en schakelbord en de schoorsteen in aanmerking voor een bescherming als monument”, aldus minister Bourgeois. “De stad Izegem moet nu een openbaar onderzoek opstarten. De beschermingsprocedure omvat twee fasen, de voorlopige en de definitieve bescherming.”

Stoommachine al beschermd

“De stoommachine zelf is omwille van de industrieel-archeologische waarde al beschermd sinds 1978. Vreemd genoeg zijn het gebouw en de schoorsteen tot nu toe niet beschermd en met dit dossier willen we daar verandering in brengen”, aldus erfgoedschepen Kurt Himpe. “Zowel het gebouw als de schoorsteen zijn aan een dringende opknapbeurt toe. Uiteraard heeft dit een financiële impact en met een bescherming als monument kunnen we een beroep doen op verschillende subsidiemogelijkheden.”

“Het gebouw werd in 1936 gebouwd voor de stoommachine. Intussen is deze machine de grootst bewaarde stoommachine in Vlaanderen. De ketel en de oven zijn verdwenen. De schoorsteen is dan weer beeldbepalend, is de hoogste en bijna enige overgebleven schoorsteen in Izegem. Vroeger waren er tientallen. De stoommachine en de schoorsteen kunnen ook een belangrijke rol spelen bij de uitwerking van de museumsite Eperon d’Or. Beide sites liggen op wandelafstand”.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.