IVIO-gemeenten betalen na Nieuwjaar één vijfde meer voor ophalen restafval

Redactie KW

Voor de vuilniszakken voor restafval betalen de inwoners van de IVIO-gemeenten vanaf Nieuwjaar 30 cent meer. Dat is een stijging met één vijfde.

De nieuw geprijsde huisvuilniszakken krijgen overigens een nieuwe kleur. Het worden voortaan gele zakken. Wie nog oude, rode grote zakken in voorraad heeft, kan die vanaf Nieuwjaar alleen nog maar gebruiken door er een waardesticker van 30 cent op te plakken. Voor de kleine rode huisvuilniszakken is een sticker van 15 cent nodig.

De grote gele vuilniszakken – dat zijn dus de nieuwe – voor restafval kosten 1,80 euro. De kleine gele kosten 90 cent. In een mededeling stelt IVIO dat de prijsstijging een gevolg is van de Vlarema-regeling van de Vlaamse regering die duidelijker wil stellen dat ‘de vervuiler betaalt’.

Ook de pmd-zakken (blauwe) worden duurder. Die kosten voortaan 0,15 euro. Maar bij deze zakken mag de oude voorraad worden opgebruikt. Er hoeven geen waardestickers te worden gekocht.

Toegang recyclageparken beperkt

Ook op de recyclageparken gelden vanaf Nieuwjaar nieuwe regels. Zo wordt het aantal bezoekbeurten per gezin beperkt tot 1 per dag met een maximum van 24 per jaar. De hoeveelheid afval en het soort afval dat wordt afgeleverd is van geen tel. Vanaf de 25ste beurt wordt 2,5 euro per beurt aangerekend. De betaling moet onmiddellijk bij het verlaten van het recyclagepark worden betaald.

IVIO-gemeenten

Bij de IVIO-afvalintercommunale zijn de gemeenten Izegem, Ardooie, Dentergem, Ingelmunster, Ledegem, Lendelede, Meulebeke, Oostrozebeke, Pittem, Ruiselede en Tielt aangesloten.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.