Ivan Sabbe : “beslissing over Schipdonkkanaal kan nu al”

Redactie KW

Vlaams minister Hilde Crevits liet zich gisteren ontvallen dat zij nog voor de verkiezingen van 2014 een beslissing wil nemen in verband met de omstreden verbreding van het Schipdonkkanaal.

“Het is al lang duidelijk dat er geen maatschappelijk noch politiek draagvlak is voor de verbreding van het Schipdonkkanaal. Waarom dan niet gewoon vandaag beslissen?”, vraagt Vlaams Volksvertegenwoordiger Ivan Sabbe (LDD) uit Bavikhove zich af.

Bottlenecks

Volgens hem heeft de Vlaamse regering geen enkele reden meer om nog langer te wachten met het schrappen van de verbreding en moet daarom volop inzetten op het opwaarderen van het bestaande binnenvaartnetwerk tussen Zeebrugge en Gent. De verbreding van het Schipdonkkanaal kadert in het ruimere project om het Scheldebekken te laten aansluiten op het Seinebekken. Er zijn echter nog minstens drie bottlenecks (vooral op Frans grondgebied) om die aansluiting te kunnen realiseren.

Utopie

Ivan Sabbe: “Het ziet er niet meteen naar uit dat de Fransen werk zullen maken van de noodzakelijke maritieme investeringen op hun grondgebied, temeer omdat in Frankrijk de vrees leeft dat het nieuwe kanaal Seine-Nord Europe zou concurreren met de havens van Le Havre en Rouen ten voordele van Antwerpen. Zo lang de Fransen geen klare wijn schenken over de maritieme investeringen op hun grondgebied, is een aansluiting van het Scheldebekken op het Seinebekken niet meer dan een utopie. “Ook al zorgt Vlaanderen voor een opwaardering van zijn wateren, toch geraken schepen tot 4.500 ton niet vanuit Vlaanderen tot in Parijs als de bottlenecks niet worden aangepakt door de Fransen”, besluit Sabbe.

(A.D.)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.