Opvallend: de Paardenmarkt lokte veel volk, veel meer dan anders in de voormiddag. De toeschouwers hadden via de media duidelijk begrepen dat ze in de namiddag in Torhout geen paarden te zien zouden krijgen.

Dierenwelzijn Vlaanderen en Gaia kijken toe

De handelsactiviteiten startten al van in de vroegte in de omgeving van het stadhuis. Er werd nauwgezet op toegezien of de handelaars hun dieren voldoende en geregeld te drinken gaven. Er stonden grote containers opgesteld waar ze water voor de paarden konden tappen. Wat de meesten ook deden. Enkele waterdragers, onder wie schepen van Dierenwelzijn Elsie Desmet, liepen het vuur uit hun sloffen om emmers met water op en af te brengen.

De schepen ging overigens samen met afgevaardigden van Dierenwelzijn Vlaanderen en de dierenrechtenorganisatie Gaia op stap om te kijken of alles volgens de regels verliep. "De Paardenmarkt is goed en vlot verlopen", klonk schepen Desmet na afloop tevreden. "Ook het tijdig weghalen van de dieren, waar ik eerlijk gezegd vooraf een beetje voor gevreesd had, verliep volgens plan. Samen met Dierenwelzijn en Gaia heb ik weliswaar een paar werkpuntjes opgemerkt, die ik meeneem naar de evaluatie van komende vrijdag. Daarmee gaan we aan de slag om volgend jaar voor mens en dier een nóg betere editie van de Paardenmarkt te organiseren."

Spectaculaire riddershow als apotheose

Welke werkpunten de schepen vastgesteld heeft? "Volgend jaar zullen we vanuit de stad meer hooi voorzien. Als de paarden voldoende hooi krijgen, zijn ze rustiger. We concentreerden ons zó nadrukkelijk op de handelsmarkt, dat we er bovendien niet aan gedacht hadden om schaafsel te strooien waar de dieren van de stamboeken stonden. Volgend jaar passen we dat aan. Maar over het algemeen zijn we erg tevreden. Er stelden zich geen noemenswaardige problemen. In samenwerking met de politie zijn we erin geslaagd om de handelaars ervan te overtuigen om tegen omstreeks 12 uur met hun paarden weer huiswaarts te keren."

De afsluitende riddershow in de zandpiste vergastte de toeschouwers op heel wat spektakel., JS
De afsluitende riddershow in de zandpiste vergastte de toeschouwers op heel wat spektakel. © JS

De show in de zandpiste achter het oud-stadhuis werd ingekort en qua programma omgegooid, maar lokte sowieso een pak toeschouwers. Van 10 tot 10.30 uur maakten de kinderen gretig gebruik van onder andere het vliegende tapijt. Ze werden tot hun groot jolijt op een doek door zware paarden voortgetrokken.

Als apotheose had om 12 uur de riddershow door Horse Creatives uit Nederland plaats. Entertainment van de bovenste plank met twee ridders die het in diverse proeven tegen elkaar opnamen. Ze voerden opdrachten uit zoals ringsteken te paard en het doorklieven van appels met een zwaard. Het publiek genoot ervan. Op dat moment was de opkomst weliswaar al iets afgenomen, maar aan sfeer geen gebrek.

De kindernamiddag in de zandpiste daarentegen werd een slag in 't water. Er viel omzeggens niemand te bespeuren. De grote opblaasstructuur die was aangebracht en de uitnodigende strandzetels bleven onaangeroerd. Begrijpelijk, want er was voor geen beschutting gezorgd en wie laat er zijn kind in die omstandigheden in zulke hitte in het zand spelen? Niemand dus. Te gevaarlijk voor de gezondheid.

Opvallend: de Paardenmarkt lokte veel volk, veel meer dan anders in de voormiddag. De toeschouwers hadden via de media duidelijk begrepen dat ze in de namiddag in Torhout geen paarden te zien zouden krijgen.De handelsactiviteiten startten al van in de vroegte in de omgeving van het stadhuis. Er werd nauwgezet op toegezien of de handelaars hun dieren voldoende en geregeld te drinken gaven. Er stonden grote containers opgesteld waar ze water voor de paarden konden tappen. Wat de meesten ook deden. Enkele waterdragers, onder wie schepen van Dierenwelzijn Elsie Desmet, liepen het vuur uit hun sloffen om emmers met water op en af te brengen.De schepen ging overigens samen met afgevaardigden van Dierenwelzijn Vlaanderen en de dierenrechtenorganisatie Gaia op stap om te kijken of alles volgens de regels verliep. "De Paardenmarkt is goed en vlot verlopen", klonk schepen Desmet na afloop tevreden. "Ook het tijdig weghalen van de dieren, waar ik eerlijk gezegd vooraf een beetje voor gevreesd had, verliep volgens plan. Samen met Dierenwelzijn en Gaia heb ik weliswaar een paar werkpuntjes opgemerkt, die ik meeneem naar de evaluatie van komende vrijdag. Daarmee gaan we aan de slag om volgend jaar voor mens en dier een nóg betere editie van de Paardenmarkt te organiseren."Welke werkpunten de schepen vastgesteld heeft? "Volgend jaar zullen we vanuit de stad meer hooi voorzien. Als de paarden voldoende hooi krijgen, zijn ze rustiger. We concentreerden ons zó nadrukkelijk op de handelsmarkt, dat we er bovendien niet aan gedacht hadden om schaafsel te strooien waar de dieren van de stamboeken stonden. Volgend jaar passen we dat aan. Maar over het algemeen zijn we erg tevreden. Er stelden zich geen noemenswaardige problemen. In samenwerking met de politie zijn we erin geslaagd om de handelaars ervan te overtuigen om tegen omstreeks 12 uur met hun paarden weer huiswaarts te keren."De show in de zandpiste achter het oud-stadhuis werd ingekort en qua programma omgegooid, maar lokte sowieso een pak toeschouwers. Van 10 tot 10.30 uur maakten de kinderen gretig gebruik van onder andere het vliegende tapijt. Ze werden tot hun groot jolijt op een doek door zware paarden voortgetrokken.Als apotheose had om 12 uur de riddershow door Horse Creatives uit Nederland plaats. Entertainment van de bovenste plank met twee ridders die het in diverse proeven tegen elkaar opnamen. Ze voerden opdrachten uit zoals ringsteken te paard en het doorklieven van appels met een zwaard. Het publiek genoot ervan. Op dat moment was de opkomst weliswaar al iets afgenomen, maar aan sfeer geen gebrek.De kindernamiddag in de zandpiste daarentegen werd een slag in 't water. Er viel omzeggens niemand te bespeuren. De grote opblaasstructuur die was aangebracht en de uitnodigende strandzetels bleven onaangeroerd. Begrijpelijk, want er was voor geen beschutting gezorgd en wie laat er zijn kind in die omstandigheden in zulke hitte in het zand spelen? Niemand dus. Te gevaarlijk voor de gezondheid.