Inge ‘de zingende tandarts’ duikt vanavond op in Studio Stan

Inge samen met Stan Van Samang. "Ik ben tevreden over mijn passage in Studio Stan", zegt ze. © Studio Stan
Wim Kerkhof
Wim Kerkhof Medewerker KW

In de laatste aflevering van Studio Stan die vanavond om 20.35 uur te zien is op VTM, treedt de 47-jarige Inge aka ‘the singing dentist’ uit Brugge aan. De Brugse maakt deel uit van de vzw Philippine Dental Mission, een groep tandartsen die op de Filipijnen tandheelkunde voorziet voor de plaatselijke bevolking.

“Ik leerde die groep kennen via een bevriende tandarts uit Herentals, en ben in 2010 voor de eerste keer meegegaan naar de Filipijnen. De schrijnende toestanden die ik ginder al gezien heb… Een tand laten trekken, kost de mensen daar een heel maandloon en er is geen terugbetaling voor. Tandzorg is op de Filipijnen echt voor de happy few“, aldus Inge, die altijd al ontwikkelingswerk had willen doen.

Bijnaam uit Iedereen Beroemd

“Het is altijd weer een fantastische ervaring. Keihard werken wel, maar op korte tijd kunnen we zoveel mensen helpen. Al is er bij de terugkeer ook elke keer dat gevoel van ik had nog zo veel méér willen doen“, zegt ze. Haar bijnaam ‘de zingende tandarts’ – in 2013 werd ze in die hoedanigheid zelfs eens een dag gevolgd voor het Eén-programma Iedereen Beroemd – heeft ze overigens ook op de Filipijnen opgelopen.

Inge is fluitiste bij de bigband Swing Time Society en heeft ook een eigen covergroepje Maddict.
Inge is fluitiste bij de bigband Swing Time Society en heeft ook een eigen covergroepje Maddict.© Studio Stan

“Filipino’s zingen net zoals ik véél en gráág”, glimlacht ze. Inge is fluitiste bij de bigband Swing Time Society en heeft ook een eigen covergroepje Maddict. In Studio Stan zingt ze een missielied in voor haar tweejaarlijkse trip naar de Filipijnen. Ze maakte haar eigen versie van ‘Bang Bang’. “Aangezien we met Philippine Dental Mission nu vooral willen focussen op preventie, was het belangrijk dat het nummer ginder goed zou aanslaan. En ‘Bang Bang’ kunnen ze op de Filipijnen allemaal meezingen: vier Filipijnse zussen scoorden er een hit mee in X Factor”, aldus Inge.

Brush Brush

De wereldhit van Jessie J en Ariana Grande wordt in haar versie wel een ‘poetslied’. “In plaats van ‘Bang Bang’ heb ik er ‘Brush Brush’ (poets poets, red.) van gemaakt”, glimlacht ze. Inge stak er ook een strofe in over wat je wel en niet mag eten. “Suiker is op de Filipijnen bijvoorbeeld een groot probleem: als vieruurtje krijgen de kinderen daar een gekarameliseerde banaan op school. Vandaar dat preventie zo belangrijk is. Elke patiënt passeert nu vóór onze behandeling eerst langs een preventieteam; best wel een vooruitstrevende werkwijze.”

Over haar passage in Studio Stan is Inge tevreden. “De lat lag wel hoog. Het is een nummer dat heel krachtig ingezongen moest worden”, klinkt het. De volgende missie van de vzw Philippine Dental Mission is gepland voor het najaar van 2020.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier