Infrax stelt eerste waterzuiveringsinstallatie voor particulieren voor

Redactie KW

Netbeheerder Infrax heeft in Moorslede een eerste afvalwaterzuiveringsinstallatie voor particulieren voorgesteld. Het nieuwe systeem is bedoeld voor gezinnen die te ver van het rioleringsnet wonen. Infrax neemt de investerings- en onderhoudskosten op zich, klanten betalen alleen de gebruikelijke aansluitingsprijs die geldt voor het rioleringsnet.

Wie bouwt of verbouwt en ver van het rioleringsnet woont, is al een aantal jaren verplicht om zelf in te staan voor de zuivering van zijn huishoudelijk afvalwater. Die individuele behandeling van afvalwater, kortweg IBA, werkt meestal volgens het principe van een actief slibsysteem. Maar netbeheerder INFRAX, die het rioleringsnetwerk beheert in 1 op 4 West-Vlaamse gemeenten heeft in Moorslede een eigen systeem voorgesteld.

Pomp

Het gezuiverde afvalwater wordt hier afgevoerd naar een nabijgelegen vijver. De mini-zuiveringsinstallatie van INFRAX werkt met een pomp die op jaarbasis maar een paar euro elektriciteit verbruikt.

Ruim een kwart van de Vlamingen is nog altijd niet op het rioleringsnet aangesloten, wat nefast is voor de kwaliteit van het oppervlaktewater. Een installatie van dit type kost al gauw 4.000 euro. Om zoveel mogelijk afgelegen gezinnen te bereiken houdt INFRAX de kostprijs dan ook beperkt.

Iedereen hetzelfde bedrag

Infrax wil iedereen die een particuliere zuiveringsinstallatie laat installeren hetzelfde bedrag betalen, ongeacht of er ooit riolering komt in de straat of niet. (LOR)

-Meer hierover vanavond in het nieuws op Focus en WTV vanaf 18 uur en stipt om 22 uur-

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier