In Ieper wordt er voor de eerste keer in Vlaanderen gegraven naar tanks uit WO I

Een team archeologen gaat vanaf 1 december opgravingen doen op het ‘kerkhof der tanks’ langs de Meenseweg in Ieper.

© Foto TOGH

In 1919 was de meest tot verbeelding sprekende toeristische attractie het ‘Tankkerkhof van het Hooge’ langs de Meenseweg in Ieper, nu vlakbij Hooge Crater museum. “De eerste pelgrims en toeristen moesten absoluut de verschillende gestrande Britse tanks gezien en/of gefotografeerd hebben”, zegt Niek Benoot van Hooge Crater museum. “Daar bestaan er hele mooie postkaarten en fotoreeksen van. Nu 100 jaar later gaan we op zoek naar de resten van die tanks.”

De opdracht wordt uitgevoerd door een team Archeologen onder leiding van Archeoloog Maarten Bracke (bekend van de documentaire ‘Onder Vlaamse Velden’ van Arnout Hauben). Het was Maarten die het dossier voorbereidde én indiende bij Marc Dewilde, verantwoordelijk voor WO I archeologie in Vlaanderen.

“Op luchtfoto’s van 1917 waren er op dit terrein duidelijk vijf tankwrakken te zien”, zegt Niek Benoot. “Na de scans van de Universiteit van Gent op het terrein zijn de contouren van alle vijf de tanks nog te zien, en ze komen overeen met de luchtfoto’s.

Het team van archeologen en vrijwilligers zullen komende zaterdag en zondag twee van die tankresten opgraven. Via een geofysisch onderzoek zijn beide locaties ook vastgesteld als ‘anomalieën’, wat wil zeggen dat er nog delen van de tanks aanwezig moeten zijn in de bodem. Het zou wel niet gaan om volledige tanks. Wat er juist uit zal komen, weten we niet exact. Alleszins gaat het om de eerste keer dat een archeologisch onderzoek wordt uitgevoerd naar dergelijk WO I-erfgoed.”

Alle vondsten gaan naar het Hooge Crater museum en zullen volgend jaar te zien zijn in een nieuwe tentoonstelling over de wederopbouw en toerisme na de wapenstilstand van 1918.

“Het publiek is welkom op zaterdag 1 december van 10 uur tot 16 uur en zullen de site kunnen bezoeken”, vervolg Niek Benoot. “Er zullen vrijwilligers aanwezig zijn om de mensen verdere uitleg te geven en de publiekswerking te verzorgen.”

Het terrein is gelegen niet ver van Hooge Crater museum. De wagens van de bezoekers mogen geparkeerd worden op de parking van Omnishop Bossaert, vanaf daar zal het terrein aangeduid staan.

(TOGH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.