Houthulst moet betalen voor ongeval veroorzaakt door bolle spiegel

Redactie KW

De gemeente Houthulst is dan toch verantwoordelijk voor een ongeval van 12 jaar geleden waarbij een motorrijder om het leven kwam. Dat heeft de rechtbank van Brugge beslist.

Op 25 mei 1999 botsten een auto en een moto tegen elkaar in Houthulst. De chauffeur van de auto was de hoofdbaan opgereden en had daarvoor gekeken in een bolle straatspiegel. Maar die gaf een vertekend beeld, waardoor de automobilist zich misrekende. Hij dacht dat de motorrijder zich nog verder af bevond. De motorrijder, een man van 32 uit Houthulst, overleefde de klap niet.

Rechtszaak overgedaan

De rechtbank van Eerste Aanleg in Veurne stelde de gemeente Houthulst in beroep verantwoordelijk. Volgens de rechtbank was de spiegel de oorzaak van het ongeval. De gemeente moest 250.000 euro schadevergoeding betalen aan de nabestaanden van het slachtoffer. Houthulst ging in cassatie. Het Hof van Cassatie vernietigde het vonnis en stelde dat de Rechtbank van Eerste Aanleg in Brugge de zaak moest overdoen. De rechtbank van Brugge bevestigt nu dat de gemeente wel degelijk verantwoordelijk is.

Sinds de eerste uitspraak plaatsen sommige gemeente bordjes om bestuurders te waarschuwen dat zulke spiegels een vertekend beeld geven.

(ND/BS)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.