Horeca Vlaanderen wil bedreigde haringhaai helpen redden

Redactie KW

In de Noordzee zwemmen een twintigtal soorten haaien en roggen, die samen 12% vormen van het aandeel vis dat aangevoerd wordt op de Vlaamse visveilingen. Door hun uitgesproken smaak en textuur zijn het geen onbekenden in de Vlaamse keuken. Een aantal van deze soorten zijn echter met uitsterven bedreigd.

Horeca Vlaanderen, Natuurpunt, Sea First Foundation en WWF slaan de handen nu in elkaar om de consument en de horeca bewust te maken van de problematiek. In tegenstelling tot andere vissen, planten de meeste haaien en roggen zich bijzonder traag voort. Hierdoor voelen ze veel sneller de gevolgen van overbevissing. Europa nam in 2010 dan ook drastische maatregelen om een aantal soorten te beschermen door nulquota op te leggen aan alle lidstaten. Dit geldt in het bijzonder voor de haringhaai.

Achterpoortjes

“Ondanks het nulquotum, stellen we vast dat enkele grote visserijnaties, zoals Noorwegen en IJsland, buiten de Europese regeling vallen en haringhaaien alsnog aanvoeren op hun plaatselijke veilingen”. zegt Frederik Mollen, beleidsmedewerker Natuurpunt. “Via een achterpoortje vinden ze vervolgens ook hun weg naar Vlaanderen en de menukaart, zoals blijkt uit een aantal schrijnende voorbeelden van de afgelopen maanden.”

Geen haringhaai op het menu

Danny Van Assche, afgevaardigd bestuurder Horeca Vlaanderen, doet daarom een speciale oproep aan de Horeca: “Wij roepen onze sector op om omzichtig om te springen bij de aankoop van haai en zeker haringhaai te vermijden op het menu. Zo hoopt Horeca Vlaanderen haar steentje bij te dragen tot het behoud van deze kritiek bedreigde soort.”

(A.D.)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.