Honderden Wingenaars doen een beroep op het noodnummer

Redactie KW

De Wingenaars hebben na de hagelstorm van zaterdag massaal gebruik gemaakt van het noodnummer dat de West-Vlaamse gemeente had ingesteld. “We hebben zo’n driehonderd vragen binnengekregen”, zegt eerste schepen Walter Yde. Inmiddels blijft de brandweer werken om alles dicht en droog te krijgen tegen de doortocht van een nieuwe onweerszone.

Wingene wijst er zijn inwoners op dat ze eerst hun eigen verzekeringsmakelaar aanspreken om te zien welke schade er precies gedekt is. “Veel verzekeringen verwezen hun klanten door naar de gemeente, maar wij kunnen pas in tweede instantie de mensen helpen door een dossier op te maken om de hagelstorm van zaterdagavond te laten erkennen als natuurramp”, aldus Yde.

Het rampenfonds komt pas tussenbeide voor niet-verzekerde schade. “Daarom moeten de mensen eerst langsgaan bij hun eigen verzekeringsmaatschappij, want alle polissen zijn anders”, klinkt het.

Noodnummer niet meer bemand

Het noodnummer is op dit moment niet meer bemand. Dinsdag kunnen mensen nog altijd terecht met vragen en zorgen. Cijfers over de totale kost van de schade kon nog niet worden meegegeven. Zondag heeft de brandweer nog een hele dag gewerkt. Ze kregen bijstand van de brandweer van Torhout, Roeselare en Brugge. Zo’n zeven brandweerkorpsen uit de buurt boden hulp aan de Wingenaars.

Nieuwe onweerszone?

“Er moesten vooral nog daken gedicht worden. We moeten zorgen dat iedereen droog zit, want de kans bestaat dat er opnieuw een onweerszone passeert. Laat ons hopen dat dit niet het geval is”, besluit Yde.

(Belga)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.