Hof van beroep heft 30 jaar oud onteigeningsplan woning Neerstraat op

Redactie KW

Koen en Myriam Avet uit Ingooigem en Sint-Eloois-Vijve mogen van het Gentse hof van beroep hun eigendom in de Neerstraat verbouwen of verkopen. Dat kon tientallen jaren niet omdat de gemeente niet wou afwijken van een onteigeningsplan dat dateert uit 1978.

Op 3 mei 1978 werd op de woning op de hoek van de Neerstraat en de Sint-Jansstraat in Avelgem een onteigeningsplan van kracht. Dat hypothekeerde de bouwmogelijkheden. In 2003 vroegen eigenaars Koen en Myriam Avet aan de dienst Wegen en Verkeer Kortrijk wat de intenties waren. Ze hadden het goed intussen aangekocht maar op de akte stond niet vermeld dat er onteigeningsplannen waren.

Na een jarenlange juridische strijd — die het koppel en de gemeente Avelgem uiteindelijk voor het Hof van Beroep brachten — hebben Koen en Myriam Avet eindelijk duidelijkheid. “Dergelijke langdurige belemmering is onredelijk en weegt niet meer op tegen het belang van de gemeente Avelgem. Zorgvuldig overheidshandelen vraagt dat de eigenaars niet blijvend, in dit geval sinds 1978, aan het lijntje worden gehouden”, staat in het vonnis te lezen.

Toch blijft het koppel teleurgesteld achter. „We kochten het pand en er waren bouwpromotoren die gunstige prijzen boden om er appartementen op te trekken. Nu de markt instort is die kans verkeken. 30 jaar lang maakte de gemeente geen aanstalten om te onteigenen”, aldus Koen en Myriam. (WDA)

Uitgebreide versie in Krant van West-Vlaanderen (editie Kortrijks Handelsblad) van 31 oktober 2008.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.