Heuvelland herdenkt kapitein-vlieger De Hemptinne

Het gemeentebestuur van Heuvelland organiseerd maandag in samenwerking met het Air Traffic Control Centre (ATCC) de jaarlijkse herdenkingsplechtigheid ter ere van kapitein-vlieger Baudouin De Vlieger.

© EF

Kapitein de Hemptinne werd gebrevetteerd piloot in 1931 en nam met een beperkte groep Belgen, samen met de toenmalige Royal Air Force, deel aan de ” Slag om Engeland”. Tijdens de operatie “Circus 157”, codenaam voor de aanval op Rijsel, werd zijn vliegtuig op 5 mei 1942 neergehaald boven Dranouter. Zijn Spitfire boorde zich in de grond. Baudouin overleefde de klap niet.

Sedert 1973 herdenken het ATCC en het gemeentebestuur van Heuvelland deze gebeurtenis, tevens het jaar vanaf wanneer het militair kwartier, gelegen in de Molenstraat 69 te Gavere, zijn naam met veel fierheid mocht dragen: “Kwartier Kapitein vlieger Baudouin de Hemptinne“.

Deze 46e herdenkingsplechtigheid zal de laatste zijn onder haar huidige vorm. Het ATCC, de nog enig resterende eenheid in Oost-Vlaanderen, sluit haar deuren in Gavere begin december 2019. Een nieuw ATCC zal op de site van de burgerluchtverkeersleiding van skeyes, worden opgestart in Steenokkerzeel.

De komende jaren blijft de traditie van de herdenking echter bestaan. Daarvoor zal een nieuwe formule gezocht worden.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.