Herdenkingsmonument ‘Brothers in Arms’ in Zonnebeke krijgt na 11 jaar vorm

Johan Vandewalle, Bert Degrauwe, Carlos Valcke, Allan Eacott en Niall Hayden. © ZB
Redactie KW

Deze week werden de eerste panelen geplaatst van het nieuwe monument Brothers in Arms, langs de Lotegatstraat nabij café de Dreve.

Grote bezieler Johan Vandewalle was duidelijk ontroerd. Elf jaar geleden geleden werden vijf Australische soldaten opgegraven langsheen Westhoek Ridge. De graven werden bij toeval ontdekt, toen een nieuwe gaspijpleiding werd aangelegd langs de weg.

Eén van hen was John Hunter, die er door zijn jongere broer Jim werd begraven. Het liet Johan niet meer los en er werd een vzw opgericht om een monument op te richten. “De grond waar het herdenkingsmonument aan de overkant van De Dreve komt, heb ik geschonken aan de vzw“, zegt projectcoördinator Johan Vandewalle. “Het gaat om een terrein van een halve hectare. Het monument zal een lengte hebben van 66 meter. Het beeld van soldaat John Hunter komt op het einde. Het symbool van dit herdenkingsmonument is de eeuwige verbintenis. Het monument komt in blauwsteen.”

“Het kwam allemaal in een stroomversnelling hier aan de toog in De Dreve. Andy Malengier vond dat ik die boodschap moest omzetten en dit een monument verdiende. Ik had nood aan hulp en steun. Het idee was er al lang. In de vzw zijn we met dertien personen. Dit prachtige project was voor mij een nachtmerrie geworden. Ondertussen werd het een opluchting. Ik krijg veel steun van uit Australië. De kostprijs wordt geraamd op 300.000 euro. Nu alles van start is gegaan, kon ik mijn emoties niet bedwingen. Het bronzen beeld wordt gemaakt in Melbourne. Alles moet zeker klaar zijn tegen eind 2018. Het Brothers In Arms Memorial moet een herdenkingspark worden om al die doden te gedenken en de vele families die nog steeds treuren om het verlies van een hele generatie.

(NVZ)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.