Heraanleg kruispunt van de Bevrijdingslaan met de Expresweg in Brugge gaat van start

Stefan Vankerkhoven

Nu de Geldmuntstraat en Noordzandstraat weer open zijn en midden juli auto’s opnieuw door de Boeveriepoort in Brugge kunnen, plant het Vlaams Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) een nieuwe werf : de heraanleg van het kruispunt van de Expresweg met de Bevrijdingslaan, die dé toegangsweg naar Brugge moet worden.

Bij ingrijpende werkzaamheden is duidelijke communicatie een must. Om de Bruggelingen zo goed mogelijk te informeren heeft AWV een infostand opgezet in ‘t Brugse Vrije op de Burg. Vier belangrijke Brugse projecten worden er toegelicht, met duidelijke kijk op timing en fasering : de A 11, een fietsersbrug over de Oostendse vaart, de aanleg van een fietserstunnels onder de sporen en de heraanleg van het kruispunt van de Bevrijdingslaan met de Expresweg.

Toegangspoort

Laatstgenoemde klus kost 7,1 miljoen euro en moet het verkeer aan dé toegangspoort van Brugge vlotter en veiliger maken. Er wordt een volledig nieuw op- en afrittencomplex gebouwd, met brug over en tunnel onder de expresweg, bypassen en een apart dubbelrichting fietspad aan de westzijde van het afrittencomplex.

“Alle kruispunten moeten ongelijkgronds aangelegd worden : het verkeer vanuit Zeebrugge wordt met een brug over de Expresweg afgeleid. Wie vanuit de Bevrijdingslaan naar de autosnelweg E40 wil, gaat via een tunnel onder de N31 en sluit na een halve bocht aan op de Expresweg”, aldus Eveline Vandecaetsbeek.

De voorbereidende werkzaamheden starten deze maand, de uitvoeringstermijn bedraagt 200 werkdagen. Het einde van de werken is dus voorzien voor begin 2018. Doorgaand verkeer op de Expresweg blijft in beide richtingen over twee rijstroken, maar rijdt in een boog rond de werf vanaf september 2016. Ook het verkeer op de Bevrijdingslaan rijdt rond de werf. Enkel het verkeer dat vanuit de richting Zeebrugge komt, kan tijdens de werken niet afslaan aan dit kruispunt.

Het stadsbestuur en AWV roepen de Bruggelingen op om de infostand met alle werven te gaan bekijken in de balieruimte van Communicatie & Citymarketing in ‘t Brugse Vrije op de Burg. Die infostands staan er nog t/m 31 augustus en zijn elke werkdag van 8.30 tot 12 en van 14 tot 18 uur te consulteren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier