Heksenweekend in Nieuwpoort afgesloten met verbranding Jeanne Panne

Redactie KW

In Nieuwpoort is het heksenweekend afgesloten met een historische evocatie rond Jeanne Panne. Vier eeuwen geleden stierf zij op de brandstapel. Dat was de straf voor wie als heks werd veroordeeld. Het hele verhaal werd in het centrum van Nieuwpoort in scène gezet en eindigde met de verbranding van Jeanne Panne.

Wie destijds beschuldigd werd van hekserij was een vogel voor de kat. Want de inquisitie zorgde er voor dat je als onschuldige toch bekende. Dat lot overkwam Jeanne Panne in het voorjaar van 1650. Het was een tijd van grauwe armoede en pestepidemieën en dan zoeken mensen zondebokken. Regisseur Jan Dhont: “Hier op het marktplein zijn er 17 heksen verbrand. En dat in een stadje met een kleine omvang als Nieuwpoort destijds.”

In ere hersteld

Jan Dhondt bracht die woelige periode in beeld in verschillende taferelen. Van heksenfeesten wil hij niet horen. Daarvoor zijn de feiten te erg. Intussen zijn de zeventien die ooit in Nieuwpoort op de markt de vuurdood stierven door het stadsbestuur in ere hersteld.

Het heksenweekend in Nieuwpoort vindt om de twee jaar plaats. Er nemen zo’n 500 figuranten en mensen achter de schermen aan deel.

Heksenweekend in Nieuwpoort afgesloten met verbranding Jeanne Panne

Bekijk hier de reportage

(BV/BS)

Meer over dit onderwerp vanavond in het journaal van FOCUS.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.