Havenbus Zeebrugge rijdt voor de duizendste keer uit

Redactie KW

Vanmiddag is de Zeebrugse havenbus voor de duizendste keer uitgereden. De bus die arbeiders van Brugge naar de Zeebrugse haven voert, is nog maar vier maanden actief, maar succesvol. Sommige dagen zijn er meer dan 100 reservaties. De havenbus, een initiatief van de provinciale ontwikkelingsmaatschappij, de Vlaamse overheid en de haven, biedt een oplossing voor arbeiders die anders moeilijk op hun werk komen.

Havenarbeiders werken dag en nacht, onregelmatig en heel vaak via een systeem van uitzendarbeid. Vlot van en naar de fabriek geraken, is voor veel van deze arbeiders niet zo eenvoudig. Tot de havenbus er kwam, was het voor sommigen gewoon onmogelijk.

De havenbus krijgt een subsidie van ruim 260.000 euro uit het pendelfonds van de Vlaamse overheid. De tewerkstelling in de haven van Zeebrugge groeit en daarom is een vlotte verbindingen het hinterland belangrijk. In topmaanden als augustus zijn er zo’n 280 busritten georganiseerd. Toen werden 2.200 arbeiders tot aan de poort van hun fabriek in Zeebrugge gevoerd. Een achttal uren later komt de havenbus ze weer ophalen om ze terug te brengen naar het centrum van Brugge.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.