Hangjongeren zorgen voor overlast op sportterreinen

Redactie KW

Na de paasvakantie nam het gemeentebestuur van Lichtervelde maatregelen tegen de hangjongeren die tijdens die vakantie voor overlast zorgden op de sportterreinen. Volgens buurtbewoners is er echter niks veranderd. “Ze deinzen nergens voor terug”, wordt gewaarschuwd.

Tijdens de voorbije paasvakantie zetten enkele hangjongeren kwaad bloed bij de bezoekers en de omwonenden van de sportterreinen in Lichtervelde.

Ze vielen passanten verbaal lastig en gebruikten drugs en alcohol. Het probleem werd besproken in de gemeenteraad, die meteen maatregelen trof.

“We hebben onder andere het politiereglement opgehangen aan beide ingangen van de sportterreinen”, zegt schepen van Sport Els Kindt (CD&V). “Op vraag van het gemeentebestuur is er ook veel meer politiecontrole. Soms zelfs meerdere keren per dag. De politie houdt alles van dichtbij in het oog. Het gemeentebestuur was trouwens al op de hoogte van de problemen toen de oppositie het ter sprake bracht op de gemeenteraad. We weten goed waarover en om wie het gaat. Op dit ogenblik is de situatie echter onder controle. De grootste heisa was er in april.”

Nog steeds problemen

Toch lijkt het probleem niet volledig opgelost. Volgens omwonenden en passanten zorgen de hangjongeren nog steeds voor overlast. Het politiereglement werd naar verluidt al na één dag afgescheurd. De jongeren zouden nog steeds dagelijks op de sportterreinen rondhangen. Ze zouden soms een hele tijd in een roes naar de hemel liggen staren, na het gebruik van drugs en alcohol.

Naast de twee eerder genomen maatregelen – het politiereglement en meer controle – plant het gemeentebestuur de installatie van een gesloten omheining en geautomatiseerde poort aan de kant van de Sportlaan.

“Die zou er in het najaar moeten komen”, stelt Els Kindt. “Dat moet ervoor zorgen dat er ‘s nachts niemand meer op de sportterreinen kan. De andere kant blijft open, maar dan moeten ze eerst langs de woning van de conciërge passeren.” (Tim Vansteelandt)

Uitgebreide versie in Krant van West-Vlaanderen (editie De Weekbode Torhout) van 7 augustus 2009.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier