Guy Vandendriessche is enige West-Vlaming op Europees Kampioenschap Snorren en Baarden

Redactie KW

Op zaterdag 8 november waagt de Izegemse snorrendrager Guy Vandendriessche zijn kans op het Europees Kampioenschap Snorren en Baarden in Stuttgart. Guy neemt al een kwarteeuw deel aan allerhande snorrenwedstrijden, maar haalde nog nooit het podium. „Dat zou wel leuk zijn, maar het gaat me toch vooral om de ambiance”, knipoogt hij.

Die bekendheid dankt hij deels aan zijn indrukwekende gezichtsbeharing. „Ik liet mijn eerste snor groeien toen ik 17 jaar oud was”, glundert Guy Vandendriessche (54).

„Juist, ik ben al 37 jaar de trotste eigenaar van een flinke moustache. „Op mijn 17de vervulde ik mijn legerdienst en was ik lid van de paracommando’s. Om mijn mannelijkheid wat te etaleren, liet ik – net zoals vrijwel álle mannen in de jaren zeventig – het haar op mijn onderlip welig tieren. De eerste maanden moest ik me beperken tot een wollekessnor, maar toen wist ik het al: ik zou altijd een snor dragen.”

Sinds begin de jaren ’80 neemt Guy regelmatig deel aan nationale en internationale snorren- en baardenwedstrijden en heeft al enkele WK’s en EK’s op zijn palmares.

„Op het WK in Brighton werd ik zevende en in Berling kaapte ik zelfs de vierde plaats weg. Maar een podiumplaats heb ik nog nooit gehaald, jammer genoeg. Ik zou het wel leuk vinden om een ereplek weg te kapen, maar dat is niet mijn hoofdmotivatie. Ik neem vooral deel voor de ambiance die er op die wedstrijden hangt.”

“Keizerlijke bakkebaarden vrije stijl”

„Trouwens, op het EK in Stuttgart moet ik niet op eremetaal rekenen. Ik treed aan in de categorie Keizerlijke bakkebaarden vrije stijl en daar zitten enkele serieuze kleppers tussen. Neen, top drie zal niet voor deze editie zijn”, grijnst Guy. „Ik kijk vooral uit naar de Amerikanen, sommige onder hen verheffen het dragen van een snor tot een ware kunst. Maar ook de Duitsers, Zwiters en Oostenrijkers zullen de moeite lonen, in die landen is de snor nog echt populair.” (Philippe Verhaest)

Uitgebreide versie in Krant van West-Vlaanderen (editie De Weekbode Izegem) van 10 oktober 2008.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.