Grootscheepse renovatie Blankenbergse Pier gestart

Het startschot voor de renovatie van de Pier werd gegeven in het bijzijn van minister Diependaele.©WK WK
Het startschot voor de renovatie van de Pier werd gegeven in het bijzijn van minister Diependaele.©WK WK
Wim Kerkhof
Wim Kerkhof Medewerker KW

In Blankenberge zijn woensdagmorgen de grootschalige renovatiewerken aan de Pier van start gegaan. De restauratie van de iconische wandelweg liep zes maanden vertraging op, maar met het intrillen van de eerste damplaten werd nu toch het officieel startschot gegeven voor de werken.

In 2003 werd het kopgebouw van de Pier al eens grondig gerenoveerd, nu is de wandelweg of ‘gangway’ aan de beurt. Die zal er na de werken, die in totaal drie tot vier jaar zullen duren, terug uitzien zoals in het interbellum. “Tegen 2024 of 2025 zullen we een wandelweg zien die gereconstrueerd werd naar analogie van het model uit 1933. De toenmalige profileringen en zwart-witte kleurschakeringen worden daarbij zoveel mogelijk gerespecteerd”, zegt schepen voor Openbare Gebouwen en Patrimonium Jurgen Content.

De eigenlijk heropbouw van de wandelweg is nog niet voor meteen. Om de werken op een droge en veilige manier te kunnen uitvoeren, wordt rond de Pier eerst een metershoge, U-vormige kofferdam gebouwd. In een volgende fase – na de zomer – wordt de huidige wandelweg afgebroken en komen er alternatieve, geasfalteerde wegen aan de oost- en westzijde van de Pier.

Door gebruik te maken van hedendaagse materialen en technieken, zal de gerestaureerde gangway ook beter bestand zijn tegen de invloeden van de zee. Een niet onbelangrijk punt, want de huidige wandelweg kampt al jaren met betonrot en kon niet meer worden hersteld. “Net daarom zijn deze renovatiewerken broodnodig. We zijn ontzettend dankbaar dat we daarbij financiële steun krijgen van de Vlaamse overheid”, aldus nog schepen Content. Van de 10,3 miljoen euro die de restauratie van de wandelweg in totaal zal kosten, subsidieert de Vlaamse overheid ruim 6 miljoen. De start van de werken werd bijgewoond door Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele (N-VA), die bevestigde dat de Blankenbergse Pier – de oudste pier langs de hele Atlantische kust – een echt icoon is. “Het is dan ook met veel plezier dat de Vlaamse overheid 6,1 miljoen euro investeert in deze restauratie voor toekomstige generaties. Veel Vlamingen associëren dit monument met zomerse vakanties, iets waar we allemaal naar uitkijken. Helaas is het de laatste jaren in verval geraakt door de constante blootstelling aan de natuurelement”, aldus minister Diependaele.

Toegankelijk

Tijdens de volledige duur van de werken blijft de Pier toegankelijk. Bezoekers kunnen gebruikmaken van de bestaande wandelweg die leidt naar het kopgebouw. “Geïnteresseerden kunnen er de spectaculaire werkzaamheden volgen. Zo worden die een attractie op zich”, besluit schepen Content.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier