Groot volksfeest zet honderd jaar Torhouts voetbal in de kijker

Het feestcomité van KM Torhout organiseert op zondag 18 augustus een groot volksfeest. Centraal op de foto de mooie jubileumvlag. © foto JS
Johan Sabbe

Honderd jaar plaatselijke voetbalvereniging, dat verdient een jubileumviering. Dat vindt ook het feestcomité van KM Torhout, dat op zondag 18 augustus naar aanleiding van de bijzondere verjaardag van de club een volksfeest organiseert. Met een eetfestijn, een foute party met zangeres Jettie Pallettie en uiteraard een aantal voetbalwedstrijden. Op 2 september 1920 sloot Football Club Thourout zich officieel aan bij de Belgische Voetbalbond. Later werd FC Thourout omgedoopt tot VK Torhout en uiteindelijk – bij de fusie met SK Torhout in 1992 – tot KM Torhout. De fusie werd in 2001 weer opgeheven, maar de naam KM bleef behouden.

De eerste voorzitter was wijlen Albert Bekaert. Die zou later opgevolgd worden door respectievelijk wijlen Edmond Bekaert, wijlen Albert Becelaere (vele jaren), van 1973 tot 1995 Charles Hollevoet (intussen 94), wijlen Oswald Bossuyt (van 1995 tot aan zijn dood op 28 oktober 2008), Joël Willem en – sinds november 2012 – Dick D’Hoore. Aanvankelijk werden de thuiswedstrijden betwist op de oude paardenmarkt, waar zich nu het stedelijk sportstadion Benny Vansteelant bevindt. In 1951 had de verhuizing naar het huidige stadion De Velodroom plaats. Net voordien werd in asse-steen een eenvoudige tribune voor de supporters opgetrokken. Pas in het voorjaar van 2001 werd die gesloopt en vervangen door de huidige, moderne zittribune.

De naam Velodroom is geen toeval, want op de plaats waar er nu al ettelijke decennia gevoetbald wordt, bevond zich ooit een wielerbaan. De velodrom werd in 1909 geopend op initiatief van sportjournalist Karel Steyaert, alias Karel Van Wijnendaele, de oprichter van de wielerklassieker Ronde van Vlaanderen. De wielerbaan werd begin jaren veertig, tijdens de Tweede Wereldoorlog, door de Duitse tanks vernietigd en uiteindelijk helemaal afgebroken.

Côte à l’os en Jettie Pallettie

Het volksfeest dat op zondag 18 augustus de honderdste verjaardag in de verf zet, heeft van begin tot einde plaats op het stadion De Velodroom in de Bruggestraat. Het voetballen gebeurt uiteraard op het veld, het eten en dansen in de kantine Club 110.

“In die kantine gaan de festiviteiten om 11.30 uur van start met een receptie met hapjes, zang en accordeon”, aldus het feestcomité. “Tussen 12.30 en 14 uur kan er aangeschoven worden voor côte à l’os met groentekrans, frietjes en een halve fles wijn per persoon. Tussen 12 en 15 uur hebben er jeugdwedstrijden plaats tussen de ploegen van de Torhoutse clubs KM en SK Torhout. Vier derby’s met de U8, de U9, de U10 en de U15 tussen de lijnen. Om 15 uur betwisten oud-spelers van de jubilerende voetbalvereniging een onderling duel van tweemaal 20 minuten en om 17 uur staat een onvervalste derby tussen de eerste elftallen van KM en SK op de affiche.”

Om 19 uur in de kantine start het avondfeest, inclusief een foute party. De plaatjes worden gedraaid door dj Didier en de bekende Nederlandse schlagerzangeres Jettie Pallettie komt haar grootste hits zingen.

Deelnemen aan het volksfeest kost 40 euro voor het volledige programma of 10 euro voor wie er pas vanaf 16 uur bij is. De jeugdwedstrijden en de match met de oud-spelers bijwonen, is gratis. De tickets zijn te koop in café De Velodroom (Bruggestraat), café De Sportwereld (Burg), bij Charles Hollevoet, 0475 91 52 90 (de naamgenoot van de vroegere voorzitter) en bij Lieven Taveirne, lieventaveirne@gmail.com.

Negen jaar fusiesprookje

Honderd jaar plaatselijk voetbal, dat is uiteraard honderd jaar van wel en wee, van promoveren en weer zakken, van gloriedagen en diepe dalen. Eén jaar verdient sowieso extra aandacht – 1992 – net als één man, wijlen Hector Tanghe. Om met het jaar te beginnen: in 1992 gebeurde het ondenkbare. De twee Torhoutse clubs VK en SK Torhout, waarvan de leden en supporters bij momenten elkaars bloed hadden kunnen drinken, besloten tot een fusie over te gaan. VK was in 1920 als FC Thourout gestart en SK in 1926 ontstaan. Dat laatste gebeurde na ruzie tussen de ondervoorzitters van FC Thourout. Beiden waren lederhandelaar en kwamen in conflict over het leveren van het leer voor de voetbalschoenen.

De fusieclub Torhout 1992 KM koos niet voor het stamnummer 110 van VK, maar voor 822 van SK. Wel bleef VK-praeses Charles Hollevoet als voorzitter fungeren. Helaas bleef het sprookje maar negen jaar duren. In 2001 ging SK weer zijn eigen weg en was de zogenoemde defusie een feit.

Standbeeld voor Hectortje

En dan is er Hector Tanghe, zo’n beetje de rode draad in de clubgeschiedenis. Klein van gestalte, maar een grote meneer. Als jongetje van bijna 11 sloot hij zich op 9 maart 1931 bij het toenmalige FC Thourout aan en op z’n 16de – in 1936 – maakte hij al deel uit van de eerste ploeg. Hij bleef basisspeler tot in 1942, toen er door de oorlog nog nauwelijks sprake van voetbal was.

Wijlen Hector Tanghe, klein van gestalte, maar een grote meneer in de jarige club.
Wijlen Hector Tanghe, klein van gestalte, maar een grote meneer in de jarige club.© foto JS

In 1945 nam hij de draad weer op, niet meer als speler, maar als trainer van de jeugdteams. Hij bleef jeugdtrainer tot zijn 72ste – het fusiejaar 1992 – waarvan elf jaar in combinatie met het trainerschap van het eerste elftal. In vervlogen tijden pompte hij ook zelf de ballen op en kalkte de lijnen. Hij miste nooit een training en bleef zijn club door dik en dun trouw. Als iemand voor zijn inzet voor het lokale voetbal een standbeeld verdient, dan is het Hectortje wel. Hij is op 3 juni 2010 overleden.

De voorbije drie jaar ging het KM Torhout sportief niet voor de wind. In het seizoen 2017-2018 zakte de club naar de derde amateurklasse en vorig seizoen kon KM zich daar maar op het nippertje handhaven. Tijdens het net gestarte nieuwe seizoen hoopt de vereniging op de ommekeer. Trainer Didier Degomme, terug van weggeweest, en adjunct-trainer Nigel Smith, ooit jarenlang speler, moeten in het jubileumjaar de sportieve trein weer stevig op de rails krijgen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier