Groep rond haven Oostende is geen kandidaat meer voor overname luchthaven

Redactie KW

VIDEO UPDATE – De groep rond de Oostendse haven is niet langer in de running om de luchthaven van Oostende over te nemen. De offerte van de groep werd niet weerhoud en door de beoordelingscommissie van de Vlaamse regering. “Onze voorwaarden waren niet in overeenstemming met wat ze wilden”, bevestigt Johan Vande Lanotte, die zijn luchthavenplannen dus laat vliegen.

Ook baas in de lucht?, zo titelde De Zeewacht begin februari 2006 over Vande Lanotte. Op de nieuwjaarsreceptie van Ondernemend Oostende had de voorzitter van het AG Haven Oostende het voorstel gelanceerd om samen met een privé-partner de luchthaven over te nemen. In januari 2007 maakte de Vlaamse regering de weg vrij voor een privé-exploitant, maar het voornemen om de privatisering het volgende jaar rond te hebben, ging helemaal de mist in. Het dossier loopt nog, maar tergend traag. Eind 2009 selecteerde Vlaams minister Hilde Crevits twee kandidaten: het Franse Egis Projects en de vennootschap in oprichting Ensor, die de havens van Oostende en Zeebrugge, de West-Vlaamse Intercommunale WVI en privépartner CFE-Vinci Concessions verenigt.

Nog één kandidaat over

Maar die laatste groep dingt nu niet meer mee naar de overname van de luchthaven. “Er wordt enkel nog met Egis Projects onderhandeld”, zegt Katrien Rosseel, woordvoerster van minister Crevits. “Na het bekijken van de offertes heeft de beoordelingscommissie de kandidatuur van de andere groep niet weerhouden. Het is de bedoeling om volgend jaar te landen. Het dossier sleepte lang aan, maar de minister verkiest zorgvuldigheid en voorzichtigheid boven snelheid.”

“Te veel risico”

“De beoordelingscommissie heeft ons niet gekozen omdat onze voorwaarden niet in overeenstemming waren met wat ze wilden”, bevestigt Johan Vande Lanotte. „Onze voorwaarden waren voor hen niet aanvaardbaar en dan hoefde het voor ons ook niet. Het ging niet zozeer over het bedrag dat wij boden, eerder over de financiële garanties voor de toekomst. Zo was gezegd dat de Vlaamse overheid zou instaan voor het veiligheidspersoneel, maar kwam daar opeens het zinnetje bij ‘voor zover er middelen zijn’. Wij waren dus afhankelijk van de middelen in de Vlaamse begroting en daar hadden we niet veel goesting in. Ons enthousiasme was flink getemperd.”

Groep rond haven Oostende is geen kandidaat meer voor overname luchthaven

Bekijk hier de reportage

(HH)

Meer in Krant van West-Vlaanderen, editie De Zeewacht

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier