Groen! wil sluiting militaire camping Lombardsijde

Redactie KW

Groen! Middelkerke eist de onmiddellijke sluiting van de militaire camping van Lombardsijde. De camping bevindt zich in beschermd duingebied.

De CDSCA, de Centrale Dienst voor Sociale en Culturele Actie van Defensie, beheert vakantiecentra in onder meer Koksijde en Lombardsijde. In Lombardsijde – eigenlijk op het grondgebied van Nieuwpoort- bevindt zich een CDSCA-camping met 110 houten chalets, twaalf stacaravans en 115 kampeerplaatsen aansluitend op het militaire domein Kamp van Lombardsijde.

‘De militaire camping bevindt zich in beschermd duinengebied. Om die reden moesten de naburige campings Cosmos en Crystal Palace eerder al dicht’, zegt woordvoerder Rémy Bonny van Groen! Middelkerke, de gemeente waar het dorp Lombardsijde toe behoort. ‘Maar Defensie weigert om de camping te sluiten, zo antwoordde minister van Defensie Pieter De Crem heel duidelijk op een vraag van Groen!-Kamerlid Wouter De Vriendt.

‘Enkele jaren terug stelde Toerisme Vlaanderen een pv op tegen de militaire camping van Lombardsijde. Dat werd geen succes omdat Defensie een decreet van Napoleon uit 1791 inriep. Dat decreet stelt dat militaire gronden niet vergunningsplichtig zijn. Ik vraag mij af of we hier in Absurdistan leven of in België. Een camping die enkel een recreatieve functie heeft, maar die eigendom is van Defensie, hoeft voor Groen! niet boven de wet te staan.’

Volgens Groen! blijkt bovendien uit de recentste financiële rapporten dat CDSCA verlieslatend is. Groen! ziet heel wat voordelen in het sluiten van de camping, zoals het gebruik van de vrijgemaakte duinen voor kustbescherming. ‘Het teruggeven van de duinen aan de natuur zal ook de biodiversiteit ten goede komen’, zegt Groen!.

De partij stelt ook een alternatief voor. ‘We stellen voor om de militairen op te vangen in samenwerking met de omliggende campings. Camping De Lombarde bijvoorbeeld wil daaraan meewerken. Je kan er in de zomer voor 31,50 euro met je tent of caravan staan. Defensie zou hier voor 15 euro in tussen kunnen komen. Dat komt ook de plaatselijke werkgelegenheid ten goede.’

(HH)

Meer in de Krant van West-Vlaanderen (editie De Zeewacht)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier