Groen licht voor kleigroeve van Wienerberger in Rollegem

Redactie KW

De deputatie heeft de milieuaanvraag voor de ontginning en opvullen van een kleigroeve in Rollegem goedgekeurd.

Bakstenen- en dakpannenproducent Wienerberger wil er al geruime tijd klei ontginnen, maar dat zorgde voor veel buurtprotest onder meer omwille van de mobiliteit en lawaai. Ook de stad Kortrijk gaf het dossier een negatief advies en weigerde een bouwvergunning af te leveren. Maar nu levert de provincie dus een milieuvergunning af, zij het onder strenge voorwaarden.

Zo mag het transport van en naar de kleigroeve enkel van 7 uur ‘s morgens tot 7 uur ‘s avond gebeuren en niet tijdens schoolvakanties. Bovendien mogen er gemiddeld maar 4 vrachten per uur gebeuren om de verkeersleefbaarheid te handhaven. Wanneer Wienerberger klei afvoert, mag het bedrijf geen zand afvoeren of aanvulmateriaal aanvoeren en omgekeerd. Tot slot moet het bedrijf zich houden aan één bepaald traject.

Toezicht

De deputatie zegt dat ze de exploitatie nauwgezet zal opvolgen. Daarom wordt een begeleidingscommissie in het leven geroepen, bestaande uit een vertegenwoordiging van provincie- en stadsbestuur, de betrokken wegbeheerders en de advies- en toezichthoudende instanties.

Transportband

Net zoals de stad Kortrijk is de deputatie van mening dat een transportband tot de E403 en een exclusieve laad- en losplaats met rechtstreekse toegang tot de autosnelweg een goed alternatief zou zijn voor de mobiliteitsimpact. Maar daar geeft de Vlaamse overheid geen toestemming voor.

(A.D.)

Groen licht voor kleigroeve van Wienerberger in Rollegem

Bekijk hier de reportage

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.