Grensoverschrijdend festival Next voorgesteld in Kortrijk

Redactie KW

In Kortrijk is het progamma van Next voorgesteld. Het grensoverschrijdend festival start over een goeie drie weken en brengt 70 voorstellingen van 32 nationale en internationale gezelschappen in Kortrijk, maar ook in verschillende steden in Wallonië en Frankrijk. Het festival trok vorig jaar ruim 11.000 bezoekers.

Next, dat is 17 dagen lang genieten van theater, dans, performances en een mix van dat alles in 10 steden in de Eurometropool. Vijf cultuurhuizen organiseren het festival. De Schouwburg en kunstencentrum Buda in Kortrijk en ook nog cultuurhuizen in Doornik en in de Franse steden Villeneuve d’Asq en Valenciennes. De samenwerking tussen de verschillende huizen en de Europese subsidies die er aan gekoppeld zijn, maken het mogelijk om grote namen te programmeren. Zo herneemt Jan Fabre zijn iconische voorstelling The Power of Theatrical Madness uit 1984.

Subsidies

Er rijden gratis bussen om voorstellingen te gaan bekijken in de andere steden. Bij de start vijf jaar geleden kwamen er 6.000 bezoekers opdagen, vorig jaar waren er dat bijna het dubbel. Even zag het er niet goed uit wat de centen betreft, maar Europa heeft besloten om Next verder te subsidiëren. Het festival kost alles samen 900.000 euro, Europa geeft 250.000 euro subsidies.

Grensoverschrijdend festival Next voorgesteld in Kortrijk

Bekijk hier de reportage

(BS/ND)

Meer over dit onderwerp vanavond in het journaal van WTV, vanaf 18 uur.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.