Gouden kroon voor nieuw Vlasmuseum

Redactie KW

In het voorjaar van 2013 moet het nieuwe Vlasmuseum aan de Noordstraat in Kortrijk de deuren openen. Zopas werd het nieuwe ontwerp bekend gemaakt. Opvallendste kenmerk is de dakconstructie die een gouden kroon moet vormen, een verwijzing naar de Leie of de ‘Golden River’.

Uit vijf ontwerpers werd noAarchitecten uit Brussel gekozen voor de verbouwing van de vroegere Euroshop tot het nieuwe Vlasmuseum. Het Gentse Madoc, met zaakvoerders afkomstig uit Kortrijk, zorgt voor de inrichting.

Op het bestaande gebouw komt een extra verdieping met een dak in goudkleurig metaal. Waar vroeger de winkelparking was, komt een plein dat de verbinding maakt tussen de Gasstraat en de Noordstraat. In het gebouw komt ook een museumcafé.

Met de verhuizing knoopt het Vlasmuseum opnieuw aan met het centrum. Bovendien komt het op een symbolische plaats: aan de Leie, waar het vlas geroot werd.

Het is de ambitie om het museum te openen in het voorjaar 2013. De kostprijs wordt geraamd op 3.599.200 euro (excl. btw). Momenteel staat al 1.720.000 euro op de begroting ingeschreven. Er worden bijkomende centen gezocht bij de hogere overheden.

(MVM)

Meer in Krant van West-Vlaanderen, editie Kortrijks Handelsblad.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.