Gott Mit Uns in IJzertorenmuseum Diksmuide

Redactie KW

Gott mit Uns is de titel van een tentoonstelling in het IJzertorenmuseum in Diksmuide. Uit de geschiedenis en de actualiteit blijkt dat God aan je kant hebben een belangrijk wapen is in tijden van oorlog. Voor de samenstelling van de tentoonstelling werd een beroep gedaan op stukken uit enkele privé collecties en het eigen museumarchief.

Met “Gott Mit Uns” pakt uit het museum uit met een bijzondere tentoonstelling over godsdienst en oorlogsgeweld. Vanaf de oudste beschavingen gaan God en oorlogsretoriek samen. Dat was niks anders in WO I. Want met het opperwezen erbij werd het geweld een stuk legitiemer. “Dat geldt nu nog altijd”, zegt Conservator Peter Verplancke. ” Als je kijkt naar het Amerikaanse leger dat soldaten werft omdat de strijd op christelijke waarden is gebaseerd. Je ziet dat de symboliek van god strijd aan onze kant nog altijd gebruikt wordt”.

Soldatengebeden

Tijdens WO I waren de bedienaars van de erkende erediensten vrijgesteld van legerdienst. Wie vrijwillig dienst nam kwam bij de medische diensten terecht en hielp de ongeletterden aan het front met hun correspondentie. Opvallend is ook de verzameling soldatengebeden voor iedere situatie. Gott Mit Uns of de nood om te geloven loopt tot het najaar in het IJzertoren museum in Diksmuide.

(B.V./A.D.)

Meer vanavond in het nieuws op Focus vanaf 18u00

Gott Mit Uns in IJzertorenmuseum Diksmuide

Bekijk hier de reportage

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier