GoneWest laat ‘vluchtende’ reus van Ieper naar Menen stappen

Jean Pierre Terryn

Honderden mensen hebben zich zondag tussen Ieper en Menen door een reus laten meeslepen in het poëtisch schouwspel ‘En cours De Route’. Dat gebeurde in het kader van GoneWest, een initiatief van de provincie.

GoneWest is het culturele programma, waarmee de provincie tussen 2014 en 2018 voor de herdenking van de Groote Oorlog uitpakt. Eerder waren er al ‘Lichtfront’, ‘Woordfront’ en de 30.000ste Last Post. ‘En Cours De Route’ op zondag was het openingsevenement van de derde GoneWest-editie en wilde opnieuw de ziel van West-Vlaanderen raken voor het oorlogsleed overal ter wereld.

Reuzengrote pop als ‘vluchtende mens’

Dit keer trok een reuzengrote pop als zinnebeeld voor de vluchtende mens stoetsgewijs over een afstand van 18 kilometer via Menin Road/Ypernstrasse. Nog tot 25 september loopt er bovendien een beeldenparcours langs deze Meenseweg. De tocht startte aan de Menenpoort in Ieper. Andere haltes waren Geluveld, Geluwe en Menen, waar de slotmanifestatie plaats greep.

De weg tussen Ieper en Menen was tijdens de oorlog niet enkel van strategisch belang voor de oorlogvoerende partijen en het decor van verschrikkelijke confrontaties. Het was tevens de uitweg voor duizenden vluchtelingen op zoek naar veiligere oorden. Zo droeg de mechanisch aangedreven reus een zwemvest, als verwijzing naar de hedendaagse problematiek van de vluchtende mens. Velen volgden te voet of met de fiets zelfs de reus op zijn tocht. Ook negen paarden begeleidden hem.

Bolwerk en Jonas Vermeulen

Op de locaties, waar halt werd gehouden, bracht het productiehuis Bolwerk uit Kortrijk een aangrijpende evocatie met muziek, video en vooral tekst rond deze problematiek. Overal luisterden honderden mensen ingetogen naar de vluchtverhalen, die acteur en entertainer Jonas Vermeulen bracht. De evocaties werden telkens ingeleid door concerten. In Ieper speelde het West-Vlaams Accordeonorkest, in Menen was een banjo-orkest te horen.

(JPT – Foto JPT)