Goedkope garnalen door grote vangst

Redactie KW

De prijs van de garnalen is vorig gedaald met bijna 10 %, door een sterk toegenomen vangst door de Belgische vissers (+38 %). Dat blijkt uit cijfers van de Federale Overheidsdienst Economie.

De top tien van de meest aangevoerde vissoorten door de Belgische vloot wordt al meer dan twintig jaar aangevoerd door schol en tong. In 2010 werd 3.800 ton schol en 3.400 ton tong gevangen. Opmerkelijk is voorts dat de garnaalvangst toenam tot 600 ton. De prijzen zijn daardoor fors gedaald. In Nederland zijn de garnaalvissers daardoor aan het staken. Ze protesteren tegen wat zij een “schandalig lage prijs” noemen. Bij ons wordt voorlopig niet gestaakt.

Andere vissoorten

Wat vangsten betreft, gaat het ook minder goed met kabeljauw en tongschar, waarvan de aanvoer daalde met respectievelijk 27 en 11 procent. Als gevolg daarvan ging de prijs van beide vissen omhoog met zowat 20 procent. De prijs van de overbeviste kabeljauw is sinds de eeuwwisseling vervijfvoudigd.

Zowat 55 procent van de aangevoerde vis in België wordt verhandeld in Zeebrugge, gevolgd door Oostende. De bijdrage van Nieuwpoort is beperkt tot gemiddeld 3 procent.

(Belga/BS)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.