Goederenvervoer via binnenvaart sterk gestegen

Redactie KW

Het goederenvervoer via de binnenvaart is in de eerste helft van dit jaar sterk gestegen. Vooral op de Leie en het kanaal Gent-Brugge zijn er aanzienlijk meer goederen verscheept. Op de Leie kunnen er over een paar jaar nog grotere schepen door. Dat is goed nieuws voor bedrijven langs de rivier, want transport over het water biedt veel voordelen.

De binnenscheepvaart beleeft een schitterend jaar. Op zowat alle waterwegen in onze provincie is het aantal verscheepte goederen sterk gestegen. Op de Leie was dat in het eerste half jaar zelfs achttien procent meer. Bedrijven vinden steeds vaker de weg naar de binnenvaart.

Druk op het water

Niet alleen op de Leie, ook op het kanaal Gent-Brugge passeerde er opvallend meer vrachtvervoer, net als op het kanaal Plassendale-Nieuwpoort. De binnenvaartschippers bevestigen het: er is meer werk en het is drukker op het water.

De komende jaren zal het transport op De Leie alleen maar toenemen. Normaal wordt de brug in Ooigem volgend jaar verhoogd, die van Harelbeke volgt later, en daar komt tegen 2016 ook een grotere sluis. Grotere schepen kunnen dan vanuit Frankrijk langs De Leie naar Gent, en dat is één dag sneller dan langs de Schelde. (JV)

-Meer hierover vanavond in het nieuws op Focus-WTV vanaf 18 uur-

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.