Goed nieuws voor landelijke basisscholen met meerdere vestigingen

Redactie KW

Er is goed nieuws voor basisscholen die twee vestigingen hebben op meer dan twee kilometer van elkaar. Even zag het er naar uit dat die scholen voortaan als één school zouden beschouwd worden, en dat zou ten koste gaan van het pakket lesuren, een aantal jobs zouden sneuvelen. Maar volgens Vlaams volksvertegenwoordiger Jan Durnez uit Ieper blijft het systeem van de aparte vestigingen nu toch behouden.

Eén school

Heel wat landelijke basisscholen hebben twee vestigingen. Ze worden nu nog beschouwd als aparte scholen, als ze minstens twee kilometer van elkaar liggen. Hervormingsplannen wilden daar komaf mee maken. De leerlingenaantallen zouden worden samengeteld. Daardoor zouden lesuren verloren gaan. Voor deze school bijvoorbeeld met vestigingen en Hollebeke en Voormezele zou dat heel nadelig zijn.

Hervormingen

Maar zover komt het niet. “De aparte leerlingentelling van scholen met twee vestigingsplaatsen blijft behouden”, zegt Vlaams Parlementslid Jan Durnez (CD&V) . Er liggen nog andere hervormingsplannen op tafel, zo zouden er meer centen gaan naar gelijke kansenonderwijs, bijvoorbeeld naar klasjes met veel anderstaligen. Vooral scholen in steden en andere provincies zullen daarvan genieten. Maar ook West-Vlaanderen zal een graantje kunnen meepikken, zegt Durnez

Goed nieuws voor landelijke basisscholen met meerdere vestigingen

Bekijk hier de reportage

(B.S./A.D.)

Meer vanavond in het nieuws op WTV en Focus vanaf 18u00

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.