Gino Dewinter uit Voormezele neemt deel aan BK Irish Coffee zetten

Redactie KW

Op maandag 6 februari neemt Gino Dewinter uit de Kalleputstraat deel aan het Belgisch kampioenschap ‘Barista in good spirit’ in Antwerpen. In begrijpelijke taal zal Gino proberen om de perfecte Irish coffee te zetten.

“Een barista is te vergelijken met een sommelier”, vertelt Gino Dewinter. “Een sommelier weet alles over wijn en een barista alles over koffie. Hij kent zijn machine, de koffie en maakt trendy koffiebereidingen. Op dat vlak heb ik al verschillende certificaten in mijn bezit. Een barista zorgt er voor dat met de koffiebonen, de koffiemolen en de espressomachine op de juiste manier een espresso van topkwaliteit geproduceerd wordt.”

Wit snorretje

Gino schreef zich in voor de wedstrijd ‘Barista in good spirit’. “Ik zal tijdens de wedstrijd trachten om de perfecte Irish coffee te zetten”, zegt Gino. Gino geeft het correcte recept mee voor wie thuis aan de slag wil. “Een Irish coffee heeft tot doel om de tongen letterlijk en figuurlijk los te maken. Het is belangrijk dat er kwaliteitskoffie én Ierse whisky wordt gebruikt. Zet sterke koffie en meng die met de whisky. Irish coffee mag nooit in laagjes geserveerd worden. Er moet minstens één lepel suiker, liefst lichtbruine rietsuiker, toegevoegd worden en per lepel suiker voorzie je twee maten whisky. Je mag het ook niet te zoet maken. Dit geheel verhoogt de dichtheid van de koffie en zorgt er voor dat de room erop blijft liggen. Je schenkt alles in een verwarmd glas en giet er de half opgeklopte room op. Het heerlijke smeuïge laagje blijft dan op de koffie liggen.”

“De whisky mag je nooit mengen met de room. Je mag er geen café au lait van maken. De bedoeling is dat er na het drinken een wit snorretje op je lippen blijft hangen. Als de nasmaak zuur, zoet en bitter is, heb je de perfectie benaderd”, lacht Gino.

(dvdb)

Meer in Krant van West-Vlaanderen, editie Het Wekelijks Nieuws West

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.