Gil Bossuyt organiseert excursies over WO I: “Nog veel oorlogsfeiten te ontdekken”

Gil Bossuyt op de Britse militaire begraafplaats in Vichte. © HDV
Redactie KW

Sinds 2013 organiseert Gil Bossuyt uit Desselgem fiets- en wandeltochten naar herdenkingsplaatsen uit de Eerste Wereldoorlog. Zowel in de Leiestreek, de Westhoek en Frankrijk. Daarnaast schreef hij ook een boek met getuigenissen over wat de Eerste Wereldoorlog in deze streek teweegbracht.

Onder de naam Frontaal!-excursies neemt Gil Bossuyt met veel enthousiasme geïnteresseerden mee naar de slagvelden rond Ieper en de Somme, maar ook langs onbekende sporen van de Eerste Wereldoorlog in de Leiestreek. Daar vertelt hij de mensen de persoonlijke kant van het verhaal en toont hij zijn uitgebreide kennis. Gil is dan ook bezeten door de Eerste Wereldoorlog, maar waar komt die fascinatie vandaan? “Het is eigenlijk allemaal echt beginnen te broeien toen ik tien jaar geleden boeken begon te lezen over de Eerste Wereldoorlog”, weet hij. “De foto’s over het verwoeste landschap intrigeerden me zo hard dat ik daar het fijne van wou weten. Ik begon van alles en nog wat op te zoeken, tot in de kleinste details. Voor ik het wist, had ik een schat aan informatie. Daarnaast ging ik ook veel naar plekken waar harde veldslagen zijn gevochten, zoals Ieper, Passendale of de Somme.”

Ook naar de Somme

Enkele jaren later begon Gil zelfs excursies te organiseren en nam hij de mensen mee naar verschillende plaatsen. “Na een poos heb ik voor enkele vrienden een toer uitgestippeld in Ieper om alles te bezichtigen. Dat ging me goed af en daarna is het wat uit de hand gelopen. Nu verzorg ik jaarlijks een 15-tal excursies over de Eerste Wereldoorlog. Eerst nam ik de mensen mee naar Ieper, maar ondertussen organiseer ik ook al uitstappen naar de Somme in Frankrijk, waar het tijdens Wereldoorlog I ook een enorm slagveld was. Daar is dan ook de Leiestreek bijgekomen, waar ik me dan nog verder in verdiept heb. Ik ben ook nog bezig om een uitstap voor volgend jaar uit te stippelen tussen Ieper en de Somme. Daar liggen veel onbekende plaatsen, en er zijn er verhalen te vinden.”

Onbekende Ier

Naast zijn werk in een drukkerij en alle excursies die Gil organiseert, vond hij in 2015 ook nog de tijd om een boek te schrijven over alles wat tijdens de oorlog is gebeurd in de Leiestreek. “Ik begon me steeds meer te interesseren voor alles wat in deze streek was gebeurd en verbaasde me erover dat er nog niet zoveel lectuur over verschenen was. Ik schreef onder andere artikels voor Facebookpagina’s en op een bepaald moment werd ik aangetrokken door het graf van een onbekende Ier in Beveren-Leie. Toen kwam ik bij Etienne Ducatteeuw terecht. Hij is heemkundige en ook lid van de heemkring van Beveren-Leie en hij leidde mij naar verschillende mensen die getuigenissen en informatie konden delen. Nadat ik met enkelen heb kunnen spreken, verzamelde ik al die informatie en besloot ik om er een boek over te schrijven. Twee jaar geleden startte de verkoop en ondertussen zijn alle 500 exemplaren verkocht en komt er waarschijnlijk nog een tweede druk.”

Geen WO II-excursies

Dat hij gefascineerd is door de WO I lijkt duidelijk, maar krijgen we in de toekomst ook excursies of een boek over de Tweede Wereldoorlog? “Ik heb me over WO I in zo danig veel kleine details verdiept en er zoveel tijd in gestoken, dat het quasi onmogelijk is om daar alle informatie over WO II nog bij te nemen. De impact van WO I was ook veel groter in deze streek. Er liggen hier dan ook veel meefr soldaten die toen stierven en dat maakt het uiteraard interessanter. Misschien in de verre toekomst, maar momenteel zijn er danig veel dingen over WO I die ik nog moet ontdekken.”

(AV)

Voor de excursie van 19 september zijn er nog enkele plaatsen vrij. Info: frontaaltours.com.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.