Gevangenis Ieper kan uitbreiden

Redactie KW

Na een stabiliteitsonderzoek blijkt dat de gevangenis van Ieper kan uitbreiden. De huidige werken lopen vertraging door de levering van verkeerd veiligheidsglas.

Dat heeft staatssecretaris voor de Regie der Gebouwen Servais Verherstraeten (CD&V) vanmorgen geantwoord op een parlementaire vraag van Open Vld Kamerlid Sabien Lahaye-Battheu.”Sinds 2005 zijn er grondige verbouwings- en uitbreidingswerken aan de gang in de gevangenis van Ieper. Na de uitvoering van die werken zullen er echter geen extra cellen zijn. Die zouden wel van pas komen. Er zitten immers gemiddeld 110 gedetineerden in de Ieperse gevangenis, terwijl er een capaciteit van 60 is.

Er kan nochtans worden uitgebreid. De gebouwen achteraan hebben nog een gelijkvloers met twee verdiepingen erop gekend. Momenteel is daar, in tegenstelling tot het hoofdgebouw, alleen een gelijkvloers met cellen”, stelt Lahaye-Battheu. Justitie vroeg vorig jaar om te onderzoeken of er uitbreidingsmogelijkheden zijn door de achterste gebouwen hoger op te trekken. De resultaten van het stabiliteitsonderzoek zijn nu bekend. “Als het gewicht wordt beperkt, dan is een uitbreiding van de Ieperse gevangenis mogelijk op de bestaande paalfundering”, gaf Verherstraeten mee in zijn antwoord op een parlementaire vraag van het Poperingse kamerlid. “Indien wordt geopteerd voor twee bijkomende verdiepingen (60 cellen) moet de bestaande fundering worden versterkt, wat technisch mogelijk lijkt.”

Op vandaag is er nog geen beslissing genomen. De regering moet de uitbreiding van de capaciteit nog goedkeuren.

Stand van zaken huidige verbouwings- en uitbreidingswerken

“De huidige werken aan de ruwbouw liggen intussen alweer enkele maanden stil. De levering van het veiligheidsglas vormt het probleem. Het beantwoordt niet volledig aan de bepalingen van het lastenboek”, leert Lahaye-Battheu ook uit het antwoord van de staatssecretaris.

(BS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier