Gestolen West-Vlaamse voertuigen rijden legaal rond in Frankrijk

Redactie KW

De diefstallenplaag van auto’s uit garages neemt toe. Afgelopen nacht gingen dieven opnieuw aan de haal met vier wagens in Waregem en in Anzegem. Intussen heeft de politie wel al een spoor van bijna de helft van de gestolen voertuigen. Ze blijken legaal ingeschreven te zijn in Frankrijk . Het parket zit met de handen in het haar. Hier zou zoiets nooit kunnen omdat bij de Dienst Inschrijving Voertuigen onmiddellijk kan worden vastgesteld of het voertuig gestolen is.

De kans is groot dat de vier voertuigen die vannacht gestolen werden in Waregem en Anzegem binnenkort over de grens rondrijden. In Frankrijk kunnen gestolen voertuigen immers gemakkelijk heringeschreven worden. In de DIV-kantoren bij ons zien ze onmiddellijk als iets niet pluis is.

Blijkbaar maken dieven handig gebruik van het hiaat in het Franse systeem. Dagelijks verdwijnt nu wel ergens een auto in de regio. Van de vijftigtal gestolen wagens stelt de politie vast dat bijna de helft in Franrkijk ingeschreven is.

Bij ons controleert de DIV het chassisnummer wel en de informatie-uitwisseling met de politie zal in 2010 nog sneller gebeuren via een kruispuntdatabank. Maar cruciaal is natuurlijk wel dat de politie wagens ontseint als ze teruggevonden worden en daar hapert het soms wel.

Deze maand ondertekenden ons land en Frankrijk wel een bilateraal akkoord om de uitwisseling van politiegegevens te verbeteren, maar daarmee kunnen de inschrijvingsdiensten in Frankrijk nog niet met die gegevens aan de slag.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.