Woonzorgcentrum Ter Melle herdenkt bevrijding

We zien v.l.n.r. Lucien Levecque (WAR), Tom Levecque (WAR), Carlina Vanmarcke (WAR), Cindy Huysentruit (animatie Ter Melle), Jurgen Mestdagh (animatie Ter Melle), Ruddy Verschoore (WAR) en Frank Claerhout (directeur wzc Ter Melle). (Foto EDB)
Redactie KW

Honderd jaar na de bevrijding pakt woonzorgcentrum Ter Melle samen met WAR uit Marke uit met een herdenkingsprogramma. Van vrijdag 25 tot en met maandag 29 mei zijn er allerhande activiteiten in het woonzorgcentrum aan de Mellestraat 15 in Heule.

“We willen 2018 niet zomaar laten voorbijgaan”, aldus Jurgen Mestdagh van de animatie in Ter Melle, “want precies honderd jaar geleden kwam de bevrijding na vier jaar oorlogsvoering.”

WAR uit Marke zorgt voor een tentoonstelling in de cafetaria van het woonzorgcentrum. In de tuin komt er een tentenkamp met legervoertuigen. “Die voertuigen zijn er vooral van na de oorlog en uit Wereldoorlog II, de oorlog die de meeste bewoners van het woonzorgcentrum zelf meegemaakt hebben”, stelt Tom Levecque van WAR. Deze tentoonstelling wordt geopend op vrijdagnamiddag 25 mei.

Survival

Op zaterdagnamiddag wordt er een rondrit met legerjeeps georganiseerd. “De bewoners kunnen hier meerijden, en we hopen ook op bezoek van kinderen.” Er zal een braadworstenkraam en een buitenbar staan. Op zondag 27 mei is er om 10.30 uur een eredienst met aansluitend drie eresalvo’s.

Bewoner Albert Delaere (101) is oud-strijder, werd geboren tijdens WOI en heeft de Tweede Wereldoorlog van nabij meegemaakt“, vertelt Cindy Huysentruit van de animatiedienst. “Hij zal – net als de mensen van WAR – een krans neerleggen ter nagedachtenis van de slachtoffers van de oorlogen.”

Op maandag bezoeken de leerlingen van het vierde leerjaar van basisschool Spes Nostra de tentoonstelling en zullen een survivalparcours afleggen. “Chiro Tsjoef bezorgde ons wat materiaal hiervoor. De leerlingen die in de voormiddag komen, krijgen soep uit een gamel en deze die ‘s namiddags komen krijgen een soldatenkoek. Het parcours en de tentoonstelling dienen als voorkennis voor het bezoek aan de loopgraven dat deze leerlingen binnenkort zullen doen.”

De tentoonstelling van 25 tot 29 mei in en rond wzc Ter Melle is gratis te bezoeken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier