Wim Opbrouck haalt Laïs en Gabriel Rios naar Ieper voor ‘Peace to the World’

Wim Opbrouck gidst op 25 augustus het publiek door een 12 uur durende vredesmanifestatie. © a-VIER
Redactie KW

GoneWest, het culturele herdenkingsprogramma van de Eerste Wereldoorlog van de provincie, organiseert in de zomer voorstellingen met theater, dans, muziek en literatuur in het teken van vrede, hoop en verzoening.

“De vijfde en laatste editie van GoneWest is niet op een drafje samen te vatten”, zegt gedeputeerde Myriam Vanlerberghe (SP.A). “Meer dan 71 voorstellingen vinden plaats tussen 29 juni en 3 september. Deze editie staat volledig in het teken van verzoening, hoop en toekomst en vaart onder de vlag ‘De zomer van 18’. GoneWest zorgt voor een primeur door de ondersteuning van Inter voor een integraal toegankelijke voorstelling van ‘Stella, Ster van de Zee’ voor kinderen vanaf 6 jaar op 29 juli tijdens Theater aan Zee in Oostende. Naast de basistoegankelijkheid wordt ze voorzien van een inleiding vooraf, van tolken Vlaamse Gebarentaal, ringleiding, voelstoelen, audiobeschrijving en extra assistentie. We proberen deze kinderen volop mee te laten genieten, ongeacht hun beperking.”

Vredesmanifestatie van 12 uur

Wim Opbrouck gidst op 25 augustus het publiek door de 12 uur durende vredesmanifestatie ‘Peace to the World’ op de Grote Markt van Ieper. Onder meer Willem Vermandere, Wannes Capelle, Raymond Van het Groenewoud, Tom Lanoye, Stijn Meuris, Laïs, Gabriel Rios, Brihang, harmonie Ypriana, de Duitse formatie Einstürzende Neubauten en de ‘We Shall Overcome Band’ met Ron Reuman, Axl Peleman, Serge Feys en Roeland Vandemoortele, vullen het programma, dat duurt van 14 tot 2 uur.

Een reeks gratis concerten in Poperinge, Veurne, Diksmuide, Nieuwpoort en Heuvelland brengen een ode aan een aantal iconische locaties.

Intendant Erwin Mortier brengt op 17 en 18 augustus de literaire happening ‘Zie ons de Mens’ met Lieve Blancquaert en het polyfonisch ensemble ‘Currende’ onder leiding van Erik Van Nevel in de kerk van Bethanië in Zedelgem, die anders niet toegankelijk is voor het grote publiek.

Het project ‘Kaap UN/SETTLED’ staat tussen 1 juli en 11 november stil bij de gevolgen van ontheemding, grote en kleine geschiedenissen, denken en dromen met een installatie in Brugge in de stationsomgeving, een expo en performances in het provinciedomein Raversyde in Oostende en een residentie van Heike Langdorf.

(TP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier