Wie weet meer over voetbalmatch Sente tegen Engelse soldaten in 1944?

Deze foto van de match tussen Sentenaren en een team van het Britse leger in oktober 1944, staat in het boek 'De Geschiedenis van St.-Katherina' maar wie kent nog namen?
Redactie KW

Terwijl nu nog alle aandacht naar de herdenking van 100 jaar Eerste Wereldoorlog – en het WK voetbal – gaat, zal volgend jaar in het teken van 75 jaar bevrijding na de Tweede Wereldoorlog staan. In dat verband zoekt men in Sente (Sint-Katrien) naar informatie over een memorabele voetbalmatch op 8 oktober 1944 tussen een plaatselijke voetbalclub en een elftal van Engelse militairen. “We zouden graag in 2019 die match opnieuw spelen en daarrond een herdenking organiseren”, zegt Dirk Huysentruyt, in 2014 ook medeorganisator van een groot evenement rond 100 jaar WO I.

Het is pastoor Karel Suykers die in 1970 in een boek melding van de match maakt. Er was destijds in Sente de voetbalclub ‘Union St. Katherina’ ofte ‘Den Union’, opgericht onder impuls van Silveer Noppe. De club heeft maar tien jaar bestaan maar zou dus in oktober 1944 een vriendschappelijke match tegen een ploeg van de Engelse Royal Air Force gespeeld hebben. De Sentenaren lieten zich met enkele spelers van Kortrijk Sport en Stade versterken en wonnen met 2-0. Er bestaat hiervan zelfs een foto, maar de namen van de Sentenaren achterhalen, is niet evident meer.

“We zouden graag een aanknopingspunt met het Britse leger hebben en misschien nog afstammelingen van spelers vinden en hen uitnodigen”, zegt Dirk Huysentruyt. “Trouwens, hoe geraakte de Royal Air Force in een godvergeten gat als Sente verzeild om een voetbalmatch te spelen? Waren die spelers/soldaten hier ergens in de buurt Wevelgem gekazerneerd? Tot welke eenheid behoorden ze?”

Kortrijk en omgeving werden op 7 september 1944 door de 15th Scottish Division en de 50th Northumbrian bevrijd. De laatste Britten zouden pas in april 1945 Kortrijk verlaten hebben. (NOM)

Zijn er nog mensen die iets weten of documenten bezitten over die voetbalmatch of die personen op de foto hierbij kunnen identificeren? Zij kunnen contact opnemen via huysentruyt.dirk@gmail.com, 0498 90 97 23.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier